ŠK “LIJEVČE”

Šahovski klub “Lijevče” Nova Topola kao vid sporta i rekreacije dugo godina je bio mjesto gdje su se okupljali ljubitelji šaha. Nekadašnji zaljubljenici Božo Šćepanović, Rajko Đurović, Dinjo Pastulović i mnogi drugi obilježili su vrijeme šaha do rata 1992 godine kada se gasi klub.

Poslije rata šahovski klub je mirovao sve do 2007 godine kada na inicijativu Zlatka Sarajlića održava se osnivačka skupština gdje su izabrani organi kluba i tada se vrši registracija. Klub je sačinjen od domaćih igrača sa područija Nove Topole, pojačana sa dva igrača iz Gradiške i jednoga iz Banja Luke.

Već sledeće 2008. godine klub učestvuje na takmičenju RS i to u Drugoj lizi koja se održavala u Banji Dvorovi kod Bijeljine. Ostvareni su odlični rezultati i osvojeno je četvrto mjesto.

Sledeće 2009 godine takmičimo se takođe u II ligi koje se isto održavalo u Banji Dvorovi i klub ostvaruje još bolji plasman i treće mjesto. Zanimljivost sa toga takmičenja je što se ekipa iskazala, te pokazala da je mogla postići i bolji rezultat kada je u poslednjem kolu pobijeđena do tada neporažena ekipa ŠK Obudovac koja je poslije toga poraza zauzela drugo mjesto i plasirala u I ligu RS.

Godine 2010 godine, ostvaren je nešto lošiji rezultat VI mjesto. Ekipa je igrala dobro protiv dobrih ekipa, pobiješena je  prvoplasirana ekipa, drugoplasirana ekipa i igrali nerješeno sa trećeplasiranom ekipom.

U sastavu kluba postoji i ekipa djevojčica i dječaka koji su jednom išli na prvenstvo RS i zauzeli treće i peto mjesto. Zbog nedostatka sredstava klub nije u mogućnosti da ih šalje na daljnja takmičenja.

2 komentara na “ŠK “LIJEVČE””

  1. Hvala što se se sjetili mog oca, koji je bio osim šaha, veliki zaljubljenik u Novu Topolu, baš kao što sam i ja.

  2. Bez ikakve sumnje, ponosan sam na ŠK”Lijevče”Nova Topola, jer šahisti koji brane boje ŠK zaslužuju neograničeno poštovanje, prije svega zbog nesebičnog ponašanja, i zbog kvalitete šaha koju pokazuju na šahovskim turnirima i prvenstvima u Republici Srpskoj.

Komentariši

Sami pali, sami se porobili.