Srpska dala Čičiću „HE Bistrica“ za 6,8 miliona, sad kupuje pola za 10,6 miliona KM

VIŠEGRAD – Republika Srpska je prije 11 godina bez konkursa prodala laktaškoj firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića 90 odsto preduzeća „Hidroelektrane Bistrica“ za 6,8 miliona KM, a sada kupuje pola tog koncesionog preduzeća za 10,6 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Skupština akcionara „HE na Drini“ donijela je danas Odluku o kupovini  udjela od 51 odsto u preduzeću „HE Bistrica“ Foča.

„Skupština akcionara Društva, uz predhodnu saglasnosti Vlade RS, donosi Odluku o kupovini 51 odsto udjela u „HE Bistica“ Foča i to od preduzeća „Energo Bosna“ Prag 38,5 odsto udjela, „Kaldera company“ Laktaši 2,5 odsto udjela i „Elektrodistirbucija“ Pale 10 odsto udjela i sa tim u vezi zaključenje Ugovora o prenosu/prodaji udjela sa budućim prodavcima i preduzimanje svih drugih radnji koje je potrebno preduzeti radi realizacije kupovine udjela u „HE Bistrica““, navedeno je u usvojenoj Odluci.

Ukupna vrijednost 51 odsto udjela u „HE Bistrica“, prema procjeni revizorske kuće „Granth Torton“ koja je u vlasništvu bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, iznosi 10.590.956 KM, bez indirektnih poreza. Tu procjenu je potvrdila i revizorska kuća „BP revizor“.

„Sredstva za predmetnu kupovinu udjela će se obezbjediti iz ukupnih potraživanja od Matičnog preduzeća „ERS““, istaknuto je u Odluci „HE na Drini“.

Prema finasijskom izvještaju „HE Bistrica“ ukupan kapital tog preduzeća je na kraju 2017. godine iznosio 9.720.441 KM.

„HE na Drini“ kupiće tako udio u „HE Bistrica“, koja je nosilac koncesije za izgradnju četri male hidroelektrane na teritoriji opština Foča, pod uslovom da im budu ustupljeni i ugovori o koncesiji.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 2006. godine dala koncesiju za izgradnju četiri hidroelektrane „Elektrodistribuciji“ Pale koja je zbog toga osnovala koncesiono preduzeće „HE Bistrica“. Vlada je zatim 2008. godine odlučila da uključi „Kaldera company“ Milenka Čičića u gradnju tih hidroelektrana na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče vrijednih oko 150 miliona maraka.

Nakon toga je Skupština akcionara “Elektrodistribucije” Pale predala 90 odsto vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću „HE Bistrica“ laktaškoj kompaniji (Dokument: Kaldera_ugovor o pristupanju ). Portal CAPITAL pisao je o tome u tekstu „AFERA: “Elektrodistribucija” Pale izabrala partnera bez javnog konkursa“.

Međutim, nekoliko godina kasnije, 2012. godine „Kaldera“ je zbog nedostatka novca za izgradnju hidroelektrana ponudila „Elektrodistribuciji“ Pale da otkupi udio u koncesionom poduzeću „HE Bistrica“.

Vrijednost „HE Bistrica“ tada je bila oko 10 miliona KM i tu vrijednost činila je dokumentacija i gotovina, objavili su mediji. Udio „Kaldere“ bio je 90 odsto, a „Elektrodistribucije“ Pale 10 odsto.

Otkup nije realizovan, a zatim u vlasništvo „HE Bistrica“ ulazi firma „Energo Bosna“ Prag, Češka, ali ni to nije uticalo da hidroelektrane budu izgrađene.

U izvještaju Komisije za koncesije RS navodi se da je taj projekat „u zastoju“.

„HE na Drini“ je 15. februara ove godine ponuđeno da otkupe 51 odsto udjela u „HE Bistrica“, s tim da se prodaje cjelokupan udio „Elektrodistribucije“ Pale, te dio vlasništva češke i laktaške firme.

Na taj način „Kaldera company“ i „Energo Bosna“ će dobiti više od 4,1 milion KM, a ostaće im u vlasništvu i 49 odsto preduzeća „HE Bistrica“.

Vlasnik „Kaldere“ Milenko Čičić priznao je 2016. godine da je utajio porez zbog čega ga je Sud BiH osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 maraka.

 CAPITAL