Ante Mršić

Ovo je priča o dobrim starim nastavnicima koji postoje još samo u knjigama

amfs

Ante Mršić predavao je muzičko vaspitanje u Osnovnoj školi u Novoj Topoli 70-ih godina. Došao je iz sela Jablanac (hrvatsko primorje), sa ženom Fanikom i sinom Bojanom.

Bio je veseo čovjek i veselo je predavao svoj predmet. Sa radošću i ogromnom energijom je organizovao priredbe ne samo u Novoj Topoli nego i u okolnim selima. Vodio je orkestar tamburica, muzičku, dramsku sekciju, a i folkor je takodje bio njegova zanimacija. Veliki broj učenika je bio uključen u sve te sekcije.

Na zaprežnim kolima se putovalo po selima, davale priredbe i raznosila pjesma i veselje.

Njegov entuzijazam i danas pamte bivši učenici. Nije bilo nijednog praznika u toku godine a da nije bio propraćen priredbom nastavnika Ante i njegovih učenika.

dirigentam

Jedne je godine povodom 29.novembra u starom Domu kulture organizovao i predstavu « Mati » prema istoimenom romanu Gorkoga. A nije bilo stolica niti je direktor škole želio da ih ustupi, pa se narod organizovao i donosio od kuća, samo da se predstava vidi.

Bile su to godine ispunjene željama za saznanjem, ljudi su žudili za kulturom, a Ante je želio da kultura bude dostupna svima.

Danas je kultura došla u svaka, čak mala seoca, i drugo je doba, pa se priča o Anti Mršiću čini naivna i gotovo bez smisla. Ali treba se vratiti skoro 50 godina unazad i pretpostaviti šta su selima značila nastavnička zalaganja, da se sa malo sredstava, ali puno ljubavi i umijeća, približi kultura.

Nije dugo, nažalost, ostao u Novoj Topoli, možda 5-6 godina, jer ga je život odveo daleko, u Ameriku.

Po sjećanju Mire Stojković, takav kulturni život koji je on stvorio u Topoli i po okolnim selima je i danas vrijedan divljenja !

Sami pali, sami se porobili.