Bogdan Gajić


Nova Topola , a i sela oko nje vjerovatno se još sjećaju pokojnoga Bogdana Gajića.

Iz više razloga….

Ljudi pamte i vole dobre majstore, dobre ljude, i one što provode vrijeme u kafanama, jer ima li šta ljepše od druženja?

Pogotovo kad je rijec o lucidnim ljudima koji danima mogu da vam pričaju svoj život, zapažanja, a uz to su hrabri i puni neke neobične energije ; a takav je bio i čika Bogdan.

Majstor kakvog ovaj kraj zadugo nece možda imati, sa iskustvima stečenim, nažalost, i u zarobljeništvu, u Njemačkoj!

Rodjen 1923, u Novoj Gradišci, zivio je i proveo tesko prijeratno djetinjstvo u Bereku sa ocem, i izučio zanat kod Nijemaca u Topoli, tadasnji Vinthorst. Djetinjstvo bez majke….

A onda dođe rat i Bogdanovog oca Marka odvedoše u logor Botn, sa još petoricom, u Norvešku. On se jedini od njih nije vratio, ostavivši kosti u dalekoj i hladnoj Norveškoj. I Spomenica prvoborca 1941. stoji ponosno na zidu u kući Gajića. Poslije Njemačke i zarobljeništva, godine 1945. Bogdan se vraća u ove krajeve i tu stvara svoj dom. Radio je i bez plate, i prekovremeno u Traktorskoj stanici (Mašinski Servis). Bio je predan radnik, nije bilo auta koji ne bi mogao popraviti. A nije ni čudo. Radio je od malih nogu , a Nijemac mu dao zanat.

Njegova životna saputnica bice uciteljica Paula, tiha i suprotna priroda, kako se to vec u životu dešava.

Vjerovatno je Bogdan mogao da se bavi u životu i drugim stvarima da životne okolnosti nisu bile kakve su bile. Teško djetinjtvo, rat, pa poslijeratna izgradnja….

Govorio je strane jezike, čitao klasike i imao široku kulturu i izvrsna zapažanja, a iznad svega bio duhovit.

Družio se sa ljudima iz Nove Topole i okolnih sela, sa Dr Cicom, između ostalih.

Tako je jednom Dr Cico tražio da ga Bogdan vozi pravo u kafanu, a Bogdan autom pa pravo u kafanu, bukvalno, kroz stakla i vrata. Nije bilo prepreke za njega, naprotiv neke dječačke ludosti i samopouzdanja. Nije se ničega bojao !

Nažalost, ovaj rat nije preživio ! Ubila ga je bolest, nestašica lijekova i teška vremena, koja su mu bila suđena

Sami pali, sami se porobili.