Stariji vjeruju u bitcoin

LONDON, Pripadnici starijih starosnih grupa, „Bejbi bumera“ i „Generacije iks“, duplirali su ulaganja u kriptovalutu bitkoin (BTC) svakog mjeseca od februara, pokazuju podaci koje su prikupili analitičari londonske platforme Mod benking (Mode Banking).

Podaci ukazuju na šire prihvatanje te kriptovalute, koja je do sada uglavnom privlačila pažnju mladih.

U „Bejbi bumere“ spadaju rođeni od kraja Drugog svetskog rata do sredine 1960-ih, a u „Generaciju iks“ od sredine 1960-ih do 1979. godine.

Rast investicija u bitkoin Mod benking je zabilježio u martu, kada je došlo do kraha na svjetskim tržištima, a mnoge zemlje uvele restriktivne mjere zbog epidemije korona virusa.

Kako se pandemija razvijala, „Bejbi bumeri“ i pripadnici „Generacije iks“ nastavili su da povećavaju investicije na platformi Mod.

Pripadnici te dvije generacije investirali su u bitkoin 2,24 puta više u martu nego u februaru, u aprilu 4,49 puta više, a u maju nevjerovatnih 8,88 puta više.

Istraživanjem je upoređen prosječni mjesečni rast investicija u bitkoin među različitim generacijama prije i tokom pandemije virusa korona.

„Milenijalci“, rođeni od 1980. do sredine 1990-ih, i pripadnici „Generacije zed“ (rođeni između sredine 1990-ih i početka 2010-ih) dominirali su na ljestvici investicija koje su mjesečno rasle 118 odsto prije epidemije i 125 odsto tokom nje.

U januaru i februaru, pre epidemije, ulaganja starijih generacija u bitkoin rasla su gotovo duplo sporije od investicija mlađih generacija (61 odsto u poređenju sa 118 odsto).

Međutim, tokom pandemije, „Bejbi bumeri“ i pripadnici „Generacije iks“ ubrzali su investicije znatno više od „Milenijalaca“ i pripadnika „Generacije zed“ (107 prema 125 odsto).

Direktor Mod benkinga Dženis Legler rekao je da grupa vjeruje da su to „veoma zanimljivi nalazi koji potencijalno mogu da otkriju neviđenu promenu u načinu na koji danas razmišljaju investitori, kao rezultat pandemije“.

Bitkoin postaje popularan među svim starosnim grupama i svake nedelje ga prihvata sve više vodećih investitora. Očekivali smo da će ‘Milenijalci’ nastaviti da kupuju kriptovalute, ali za rast industrije izuzetno je perspektivnije što vidimo da su iskusniji investitori sve zainteresovaniji za bitkoin“, kazao je Legler.

Virtuelna valuta „Bitkoin“prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga.

„Bitkoin“omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Ali, lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.  Beta