Startala “Agro zona” ?

“2012-03-05 U Gradišci su puštene u rad mašine za sortiranje i pakovanje voća i povrća, koje su nabavljene zahvaljujući projektu „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“. Na jednoj mašini, koja ima kapacitet od tri do četiri tone po satu, pakovaće se luk i krompir, a na drugoj jabuke i breskve. Pakovanja će biti od pola do tri kilograma, što je lakše plasirati u markete. Kvalitet proizvoda je bitan, a i amblaža, smatraju poljoprivrednici, jer izgled prodaje robu. -Osim jabuka, na jednoj liniji se mogu pakovati breskve, kruške i paradajz. Na ovaj način upakovani poljoprivredni proizvodi zadovoljavaju evropske standarde- ističe Golob Gorazd predstavnik firme Frigopak iz Slovenije, koja se bavi prodajom i instalacijom mašina za sortiranje, pakovanje i preradu voća i povrća. Projekat „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“ provodi Udruženje „Integralna proizvodnja voća“ iz Lakataša. -Dobili smo značajna sredstva od 1 400 000 dolara za provođenje projekta. Osim ovih linija planirano je formiranje savjetodavne službe i sertifikacija poljoprivrednih proizvoda- rekao je ispred Udruženja „Integralna proizvodnja voća“, Igor Marčeta. Mašine za pakovanje su privremeno smještene u Gradišci, a čim se izgradi objekat biće preseljene u Aleksandrovac. U Kulturnom centru održana je prezentacija projekata „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“, a 46 poljoprivrednih proizvođača iz dva laktaška Udruženja dobilo je sertifikat Globalgap, koji je preduslov za ulazak robe u tržne centre.”

Vijest koja je osvanula  na stranicama www.gradiska.com. Nisam mogao da ne primjetim da je ovo jedna od glavnih ideja oko “Agroindustrijske zone” u Novoj Topoli, pa sam se upitao, nije li već počela izgradnja zone, ali u Aleksandrovcu, što nebi bilo prvi put da se planovi ili ulaganja sele u Opštinu Laktaši. Ako nije, onda je ovo nepotrebno dupliranje kapaciteta. Ipak mislim da je jednostavno u pitanju ono “Dok jedni planiraju, drugi to ostvaruju” . Iz ovoga smo mogli naučiti jedno da prezentacija može biti konkretna, a ne imaginarno kako to čini “Alorg”, a da će to možda shvatiti vidi se i po tome što su zagovornici “Agroindustrijske zone” prisustvovali i konkretnoj prezentaciji i da će ih natjerati na djelovanje i realizovati nešto od ideja koje su u planu dok ih Opština Laktaši nije realizovala.

Ljudima iz Opštine Laktaši svakako treba čestitati na konkretnoj akciji i politici koja promoviše malo priče, a više rada. Prvo su posao uradili,a onda ga prezentovali bez mnogo priče, a našim prodavačima magle pouka da uče od boljih od sebe, a mladi jesu mogu sve stići, a ako baš ne mogu da shvate uvijek će moći skoknuti do Aleksandrovca da vide šta ima novoga u svijetu.

6 thoughts on “Startala “Agro zona” ?”

  1. Rekose na kraju razgovora da ce kad bude objekat u Aleksandrovcu gotov da ce se ovaj u Gradisci preseliti u Aleksandrovac.Aleksandovac ce po mom misljenju uskoro i zvanicno preci u Laktasku opstinu pa nam tako odose i investicije iz Gradiske a time nista ni od nase Agro zone.

  2. moje lično mišljenje, je da nema ništa od toga, megalomanski projekat koji je služio za zbunjivanje masa i dobar život nekoliko nosioca projekta, koji nisu dalje otišli od Japana 😉

  3. Pa dokle nas lagati Agro zona u Novoj Topoli–a sada sve ide u Laktasku opstinu.
    Pa dali imamo nekoga da kaze dosta pa Nova Topola kao da nepostoji.

  4. laži su uvijek tako primamljive, a govore o boljem životu pa se lako prihvataju, tako i opravdanja za neučinjeno isto, a mi živimo u nadi da se ne može lagati u nedogled i da će se nešto desiti. desit će se jednoga dana, uvjek kažem šta je par sto godina naspram 4 milijarde godina koliko treba do gašenja sunca, ništa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *