Startala “Agro zona” ?

“2012-03-05 U Gradišci su puštene u rad mašine za sortiranje i pakovanje voća i povrća, koje su nabavljene zahvaljujući projektu „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“. Na jednoj mašini, koja ima kapacitet od tri do četiri tone po satu, pakovaće se luk i krompir, a na drugoj jabuke i breskve. Pakovanja će biti od pola do tri kilograma, što je lakše plasirati u markete. Kvalitet proizvoda je bitan, a i amblaža, smatraju poljoprivrednici, jer izgled prodaje robu. -Osim jabuka, na jednoj liniji se mogu pakovati breskve, kruške i paradajz. Na ovaj način upakovani poljoprivredni proizvodi zadovoljavaju evropske standarde- ističe Golob Gorazd predstavnik firme Frigopak iz Slovenije, koja se bavi prodajom i instalacijom mašina za sortiranje, pakovanje i preradu voća i povrća. Projekat „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“ provodi Udruženje „Integralna proizvodnja voća“ iz Lakataša. -Dobili smo značajna sredstva od 1 400 000 dolara za provođenje projekta. Osim ovih linija planirano je formiranje savjetodavne službe i sertifikacija poljoprivrednih proizvoda- rekao je ispred Udruženja „Integralna proizvodnja voća“, Igor Marčeta. Mašine za pakovanje su privremeno smještene u Gradišci, a čim se izgradi objekat biće preseljene u Aleksandrovac. U Kulturnom centru održana je prezentacija projekata „Unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u ruralnim sredinama“, a 46 poljoprivrednih proizvođača iz dva laktaška Udruženja dobilo je sertifikat Globalgap, koji je preduslov za ulazak robe u tržne centre.”

Vijest koja je osvanula  na stranicama www.gradiska.com. Nisam mogao da ne primjetim da je ovo jedna od glavnih ideja oko “Agroindustrijske zone” u Novoj Topoli, pa sam se upitao, nije li već počela izgradnja zone, ali u Aleksandrovcu, što nebi bilo prvi put da se planovi ili ulaganja sele u Opštinu Laktaši. Ako nije, onda je ovo nepotrebno dupliranje kapaciteta. Ipak mislim da je jednostavno u pitanju ono “Dok jedni planiraju, drugi to ostvaruju” . Iz ovoga smo mogli naučiti jedno da prezentacija može biti konkretna, a ne imaginarno kako to čini “Alorg”, a da će to možda shvatiti vidi se i po tome što su zagovornici “Agroindustrijske zone” prisustvovali i konkretnoj prezentaciji i da će ih natjerati na djelovanje i realizovati nešto od ideja koje su u planu dok ih Opština Laktaši nije realizovala.

Ljudima iz Opštine Laktaši svakako treba čestitati na konkretnoj akciji i politici koja promoviše malo priče, a više rada. Prvo su posao uradili,a onda ga prezentovali bez mnogo priče, a našim prodavačima magle pouka da uče od boljih od sebe, a mladi jesu mogu sve stići, a ako baš ne mogu da shvate uvijek će moći skoknuti do Aleksandrovca da vide šta ima novoga u svijetu.

6 komentara na “Startala “Agro zona” ?”

  1. Rekose na kraju razgovora da ce kad bude objekat u Aleksandrovcu gotov da ce se ovaj u Gradisci preseliti u Aleksandrovac.Aleksandovac ce po mom misljenju uskoro i zvanicno preci u Laktasku opstinu pa nam tako odose i investicije iz Gradiske a time nista ni od nase Agro zone.

  2. Ovo je potvrda da nema nista od nase Agro zone.To su samo nase puste zelje.

  3. moje lično mišljenje, je da nema ništa od toga, megalomanski projekat koji je služio za zbunjivanje masa i dobar život nekoliko nosioca projekta, koji nisu dalje otišli od Japana 😉

  4. Pa dokle nas lagati Agro zona u Novoj Topoli–a sada sve ide u Laktasku opstinu.
    Pa dali imamo nekoga da kaze dosta pa Nova Topola kao da nepostoji.

  5. laži su uvijek tako primamljive, a govore o boljem životu pa se lako prihvataju, tako i opravdanja za neučinjeno isto, a mi živimo u nadi da se ne može lagati u nedogled i da će se nešto desiti. desit će se jednoga dana, uvjek kažem šta je par sto godina naspram 4 milijarde godina koliko treba do gašenja sunca, ništa.

Komentariši