STOTINE TURISTA PROŠLO “PUT BAŠTINE – OD TRAPISTA DO GRANIČARA”

“Put baštine – od Trapista do Graničara“ je projekat u svrhu razvoja turizma i povećanja turističke ponude kroz stvaranje 116 kilometara dugog prekograničnog turističkog puta, od Banjaluke, preko Lipika, do Garešnice.

Projekat “Heritage Route-from Trappists to Border guards”, koji finansira Evropska Unija iz programa Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Hercegovina – Montenegro“, omogućio je stotinama ljudi iz Poljske, Italije, Austrije, Njemačke, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja u regionu da se upoznaju sa kulturom, istorijom, tradicijom, običajima i prirodnom baštinom naseljenih mjesta na tom putu.

Vodeći projektni partner Grad Lipik projekat je provodi projekat sa partnerima Gradom Garešnicom i Banjalučkom biskupijom – Caritas Banja Luka.

Turisti koji su se uputili na “Put baštine” po ulasku u Bosnu i Hercegovinu posjetili su deset turističkih punktova od Gradiške do Banjaluke.

Odmah po prelasku državne granice oni su imali priliku da se upoznaju sa tekovinama evropskih naroda koji su boravili na ovim prostorima. Posjete su organizovane u selo Čelinovac kod Gradiške, gdje je upriličen obilazak crkve iz 1895. godine koju su podigli Poljaci.

Nakon kraće vožnje dolazi se do Crkve sv. Josipa i samostana Klanjateljica Krvi Isusove u Novoj Topli. Crkva je zidana od crvene opeke te je u narodu poznata kao „Crvena crkva“. Gosti su prilici dobiti uvid u tradiciju priprema prirodnih biljnih pripravaka, koje proizvode redovnice iz samostana.

„Ovdje su turiste dočekale sestre koje pripremaju čajeve i ljekovite napitke. One primaju svakog dobronamjernog gosta koji im pokuca na vrata tražeći u njihovim molitvama pomoć za sebe i svoje bližnje. One primaju svakog dobronamjernog gosta koji im pokuca na vrata tražeći u njihovim molitvama pomoć za sebe i svoje bližnje“, kaže Draženko Budimir, organizator putovanja iz Caritasa Banjaluka.

Potom se odlazi u obližnji Aleksandrovac gdje se posjećuje crkva Sv. Ivana Krstitelja koju su još 1891. godine izgradili njemački doseljenici Trapisti su podigli 1888 podigli i svoj područni  samostan sv. Josipa dok su sestre Klanjateljice Krvi Isusove  1893. sagradile svoj samostan. Danas sestre u samostanu vode centar za odvikavanje od ovisnosti te taj dio nije dostupan posjetiteljima.

Nastavak turističkog putovanja dalje vodi u Zemljoradničku zadrugu Livač sa tradicijom dugom 130 godina. Prostire se na 150 hektara obradivog zemljišta i tu se dnevno proizvede 2 000 litara mlijeka. Ovdje je 2008. godine napravljena sirana i obnovljena je proizvodnja čuvenog trapist sira.

„Ime Trapist se do tada neovlašteno koristilo od strane raznih mljekara ali ZZ Livač uspjela je zaštiti naziv i logo sira Trapist kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 2009. godine. Zadruga poštuje sve Europske standarde u pogledu ishrane životinja i higijene mlijeka, na farmi se vrši i obuka poljoprivrednih proizvođača, kako lokalnog stanovništva tako i korisnika drugih Caritasa, koji rade u sektoru poljoprivrede“, izjavio je Budimir.

Nakon degustacje sira, put se nastavlja do pravoslavne crkve brvnare, posvećene Svetom Nikoli, u Romanovcima. Ova crkva proglašena je i za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Nastavak putovanja odveo ih je do Mahovljana gdje civilizacijski ostaci svjedoče o boravku i životu Italijana na ovim prosdtorima. U Tirolskoj pokrajini, današnjim Mahovljanima, prema popisu iz 1921. godine živjelo je 538 Italijana. Godine 1902. sgradili su župnu crkvu posvećenu Franji Asiškom.

„Turisti koji su slijedili “Put Baštine” upoznali su se i sa arhitektonskim ostacima građevine na lokalitetu “Zidine” odnosno sa temeljima nekadašnjeg rimskog javnog kupatila koje se nalazi u centru Laktaša. Iz rimskog kupatila zaputili su se u suvremeni kopleks zdravstevno-turističkog centra “Stara banja”“, objašnjava tok putovanja Draženko Budimir.

Nakon uživanja u blagodetima termomineralne vode koja liječi brojne brojne bolesti i prijatnog ambijenta okruženog zelenilom turisti posjetili najstariji trapistički samostan Marija Zvijezda nadomak Banjaluke.

Tokom druge polovine 19. vijeka, dok su Bosnom još vladali Turci, 1869. godine, sedam monaha iz njemačke opatije mariawald stiglo je u Banjaluku i predvođeni don Franz Pfannerom osnovali prvi trapistički samostan u ovom dijelu Evrope. Do početka Prvog svjetskog rata zajednica je brojala preko 200 monaha koji su aktivno djelovali na kulturnom području. Napravili su prvu pivaru, prvu hidrocentralu na Vrbasu, pokrenuli proizvodnju poznatog sira Trapist i držali zanatske škole. Samostan je težak udarac pretrpio tokom Drugog svjetskog rata kada su komunističke vlasti oduzele posjede, zgrade, mašine. Brojni monasi bili su primorani da napuste ovaj samostan i u Mariji zvijezdi ostala je nekolicina posvećena redovničkom životu. Danas je to najmanji trapistički samostan na svijetu.

Kroz projekat “Heritage rout” ili “Put baštine – od Trapista do Graničara” nisu se samo turisti iz mnogih evropskih država upoznavali sa znamenitostima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore na putu dugom 116 kilometara. Ovaj projekat finansiran sredstvima EU iz pograma Prekogranične saradnje omogućio je i obnovu brojnih objekata.

Sa ciljem očuvanja kulturnih i vjerskih atrakcija obnovljen je toranj crkve sv. Franje Asiškog u Lipiku. U maju 2018. u obnovljenom tornju organizovana je i izložba “Povijest Lipika”.

Početkom 2019. u Multikulturalnom centru u Lipiku održana su izložbe o istoriji Caritasa Banjaluka, te gradova Garešnice i Lipika. Potom izlpžba je preseljena u Garešnicu i na kraju u Banjaluku. Postavka je bila u Multimedijalnom centru Trapisti u samostanu Marija Zvijezda.

„Kroz projekat su organizovani i besplatni edukativni programi za vodiče iz oblasti ruralnog turizma. Sudjelovanjem u ovom programu sticala su se znanja i vještine iz područja prodaje i marketinga, planiranja, komunikacija, implementacije i provođenja zakona, standardizacije proizvoda i usluga, te finansijskog poslovanja u seoskom turizmu“, objašnjava Budimir kako se provodi edukacija vodiča.

U Banjaluci su obučena četiri nova vodiča, upoznata sa turističkim tačkama “Staze baštine – od Trapista do graničara”, certifikati su im uručeni u Turističkoj organizaciji Laktaši.

Kroz program „Heritage Route – from Trappists to Border guards“ u saradnji sa PU „Obris“ iz Požege organizovana je edukacija vodiča u ruralnom turizmu. Polaznici iz Gradiške i Laktaša upoznali su se sa ruralnim turizomom u Hrvatskoj. Kao dio edukacije, organizovan je teoretski i praktični dio treninga u Slavoniji i Baranji.

Projekat je upotpunila i konferencija „Primjeri dobre prakse tematskih staza“ održana u Lipiku i sastojala se od tri predavanja. Organizovana je da bi se javnosti približila važnost tematskih staza za turizam, održivi razvoj i prioritete lokalne zajednice.

Pet učesnika prekograničnog područja, odabranih od strane projektnog tima, učestvovali su na sajmu turizma u Minhenu. Predstavnici Garešnice, Lipika i Banjaluke predstavili suturističke pakete za posjete u prekograničnom području.

Sa ciljem bogaćenja turističke ponude, posebno za ljude koji dolaze sa djecom ali i kao vid podrške domaćem stanovništvu u sklopu projekta izgrađeno je i dječije igralište u Laktašma.

SeeSrpska