STRANKA NAPREDNA SRPSKA – POJEDINCI UVELI OPŠTINU U POLITIČKU I PRAVNU KRIZU

Odbornici Stranke Napredna Srpska nisu mogli da učestvuju na četvrtoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška, jer nije zakazana u skladu sa Zakonom, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, predsjednik Opštinskog odbora Stranke Napredna Srpska, Goran Đorđić.

Đorđić smatra da će zbog ovih dešavanja, Gradiška u narednih šest do osam mejseci ući u jednu političku i pravnu krizu. Komentarišući izjavu ministra lokalne uprave i samouprave RS, Lejle Rešić, da se parlamentarna kriza u Gradišci mora riješiti na lokalnom nivou, Đorđić je rekao da je ovo problem koji se tiče Izbornog zakona BiH, Uredbi Republičke izborne komisije i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi RS. Gradiška ulazi u jedan višemjesečni postupak dokazivanja legalnosti četvrte vanredne sjednice Skupštine opštine, i sve će se vjerovatno završavati sudskim postupkom. Napredna Srpska ne spori legitimnost skupštine, jer joj je prisustvovalo 17 odbornika, ali smatra da nije legalno sazvana, istakao je Đorđić. On kaže da je ovim činom narušen dignitet Skuptine opštine, te da je ogovornost na onima koji su na ubrzan i nezakonit način pokušali da promijene vlast u Gradišci. Demokratsko pravo svake stranke je da preuzme vlast, ali su morali razmišljati o posljedicama koje će prouzrokovati propusti prilikom zakazivanja sjednice, naglasio je Đorđić i istakao da je nezapamćeno da se na jednoj sjednici, bez unaprijed uručenih obrazloženje za razriješenja, smijeni više od pedeset ljudi. To je pravno nasilje i kadrovi Stranke Napredna Srpska nisu ljudi koji se sa dvije ruke čvrsto drže za fotelje, i ne žele da po svaku cijenu učestvuju u vlasti, rekao je Đorđić. Kadrovi ove stranke, dodao je Đorđić, spremni su da odu sa svih pozicija, uz obrazloženje zbog čega treba da budu smijenjeni, a ne zbog nečijeg ličnog mišljenje, bilo da je to mišljenje Slavka Dunjića ili nekog drugog. Ta politika usporavala je razvoj Gradiške u posljednjih deset godina, a sada je ponovo prisutna na sceni, upozorava Đorđić. Poslije Opštih izbora Gradiška je dobila pet poslanika u Narodnoj Skupštini RS, koji sada uopšte nemeđusobno ne razgovaraju i ne održavaju zajedničke satanke c ciljam ubrzanja razvoja ove opštine, naglasio je Đorđić. Ono što se desilo na toj vanrednoj sjednici imaće implikacije, rekao je Đorđić i pozvao sve faktore koji su u tome učestvovali da budu odgovorni i da pokušaju razgovorom naći riješenje za buduće funkcionisanje opštine. Đorđić je naglasio da je opština Gradiška donijela sve strateške dokumente za 2015.godinu, čime je spriječen „kneževački scenario“, da se blokiraju sve vitalne funkcije opštine, neisplaćuju plate i da ne bude novca za socijalnu pomoć, te kulturne, sportske i druge organizacije. Lokalna vlast, u kojoj je Napredna Srpska nastajala da bude stabilizirajućifaktor u proteklom periodu, napravila je sve korake da bi opština mogla funkcionisati u ovoj godini, dodao je Đorđić.

Šef kluba odbornika Stranke Napredna Srpska u Skupštine opštine Gradiška, Mirko Pisarić, rekao je da je već na početku formiranja skupštinske večine, nakon lokalnih izbora 2012. godine, bilo očigledno da pojedini odbornici pokušavaju da iskoriste takozvani ’’ucjenjivački’’ politički kapacitet kako bi ostvarili neke lične interese. Nijedan odbornik ili funkcioner Napredne Srpske nikad se nije bavio ucjenjivanjem u vezi sa skupštinskom većinom već su svojim odgovornim ponašanjem nastojali da doprinesu stabilnosti funkcionisanja opštine, naglasio je Pisarić. Na press konferenciji Stranka Napredna Srpska, navedeno je da će ova stranka veoma brzo donijeti odluku na koji način će djelovati u Skupštini opštine i izvršnoj vlasti, te da će ta odluka stranačkih organa biti u isteresu građana Gradiške, a ne u interesu ličnih i poslovnih aktivnosti pojedinaca i drugih političkih stranaka.

(radio gradiska)

Komentariši