Stručnjaci upozoravaju na tjelesnu neaktivnost

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta upozoravaju na velike probleme koji dolaze nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti.

Istraživanje provedeno u cijelom svijetu pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tijekom pandemije izazvane širenjem koronavirusa, a u Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića, upozoravaju stručnjaci.

Minimalna količina kretanja u jednom danu ne bi smjela biti manja od 5000 koraka, a 10000 koraka se smatra optimalnom količinom kretanja.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvotjedne neaktivnosti značajno opada maksimalan primitak kisika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak te pozitivne prilagodbe dali su i nekoliko preporuka:
Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.

Zavolite stepenice, 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne.

U slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima.

Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi.

Uključite vježbe disanja.

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti jer se za nekoliko tjedana očekuje vraćanje mnogih obaveza koje traže izlazak iz kuće.

pliva