Svih TOP 500 superračunala radi na Linuxu, najbrže ima brzinu od 148,6 petaflopa

Objavljena je lista TOP500 najbržih superračunala i nije se u samom vrhu mijenjala u odnosu na situaciju kojoj smo svjedočili prije gotovo pola godine, što znači da ovog puta nijedna granica nije naoko pomaknuta. Ali, svih 500 radi na Linuxu i uz slanje podataka korištenjem Mellanoxovog HDR InfiniBanda, još su moćnija, posebno jer čine 40 posto ukupne moći ovih iznimnih računala.

A kao što je bili prije šest mjeseci, tako je i sad, svih 500 najbržih su u “petaflop performansama”. Naime, FLOP znači “floating point operations per second” te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih “monstruma” kreću se u stotinama milijuna američkih dolara, a Kinezi više nisu dominantni na prvoj poziciji.

Na prvom je mjestu američki Summit, iza kojeg stoji IBM. Ima brzinu od 148,6 petaflopa u sekundi (PFlop/s) i čak 2,414,592 jezgri! Na grafičkim rješenjima radila je Nvidia i riječ je o primjerku koji bi trebao vladati na samom vrhu još jedno poduže vrijeme. Odmah iza njega još je jedan “Amerikanac”. Također ga je načinio IBM, Nvidia je brinula o grafici, ali ima “samo” 94,64 TFlop/s i skoro milijun jezgri manje no Summit.

Potom je na trećem mjestu Sunway TaihuLight, kineski ponos koji je dugo bio vladar na ljestvici, ali je s 93,01 TFlop/s morao pokleknuti. Ujedno, ima 10,649,600 jezgri, što je skoro pa pet puta više no Summit, ali opet ne pomaže u brzini. To potvrđuje koliko je tehnologija otišla prema naprijed. Zatim, na četvrtom mjestu je Tianhe-2A s 61,44 TFlop/s, također kineskih ruku djelo.

Na petom mjestu je američki Frontera, zatim slijedi švicarski Piz Daint, pa američki Trinity, zatim japanski ABCI, njemački SuperMUC-NG i američki Lassen. A cijelu listu možete pogledati OVDJE.