Tematska sjednica Udruženja penzionera regije Banjaluka

penzioneri
Tematska sjednica Udruženja penzionera regije Banjaluka, na kojoj je raspravljano o dostupnosti zdravstvene zaštite penzionerima u Republici Srpskoj održana je danas u Gradišci.

Predsjednik Udruženja penzionera RS, Rade Rakulj, rekao je da su odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS u vezi sa revizijom lista lijekova, koje su prošle godine donesene s ciljem ušteda u zdravstvenom sektoru u velikoj mjeri narušile kvalitet zdravstvene zaštite penzionera. Rakulj je istakao da Udruženje penzionera, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja RS moraju pronaći zajedničko riješenje, kako bi se kvalitet zdravstvene zaštite penzionera vratio bar na nivo koji je postojao prije prošlogodišnje odluke o reviziji lista lijekova. Zdravstveni sektor u Republici Srpskoj, dodao je Rakulj, finsijski je potcjenjen, jer prema njegovom mišljenju, čak 63 odsto drštvenog bruto proizvoda troši se na finasiranje držane i entitetske administracije.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Darko Tomaš, naveo je da penzioneri koji u prosjeku izvajaju oko 3 marke za zdravstveno osiguranje čine trećinu populacije osiguranih lica u Republici Srpskoj, koji prosječno za zdravstvo uplaćuju 73 KM. Tomaš je naglasio da je zdravstvena zaštita veoma skupa, te da je zadatak Fonda zdravstva upravo da uskladi finasiranje zdravstvene žaštite sa mogućnostima osiguranika.

Izvršni direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Biljana Rodić Obradović, navela je da je, na inicijativu Udruženje penzionera, većina lijekova vraćena na A listu, te da će da je u toku dodatna korekcije lista lijekova, koja se takođe radi s ciljem poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite penzionera.

Sjednici Udruženja penzionera regije Banjaluka, prisustvovali su i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Gradiška, Dane Malešević, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, i direktori gradiških zdravstvenih ustanova, Bolnice, Doma Zdravlja i Apoteke.

(radio gradiska)

 

Komentariši