“TOP FARM” I “KANTRI PORK” POKRENULI INICIJATIVU ZA DOBIJANJE DOZVOLA ZA IZVOZ SVINJA U RUSIJU

Svinjogojske farme “Top farm“ iz Nove Topole i „Kantri pork“ iz Pelagićeva pokrenule su proceduru za dobijanje potrebnih dozvola i sertifikata za izvoz tovljenih svinja na rusko tržište. Ovo su izjavili predstavnici ove dvije farme na današnjoj koneferenciji za novinare u Gradišci.

Direktor i suvlasnik „Top farma“ Hari Jansen, rekao je da su ostvareni kontakti sa nekoliko mesnih industrija u Rusiji, koje imaju ineteres da otkupe značejne količine obrađenih polutki tovljenih svinja.

„Namjera je da se sklopi ugovor sa jednom od većih klaonica u Republici Srpskoj, sa kojom bi u prvoj godini izvoza plasirali oko  40 000 tovljenih svinja na rusko tržište, vrijednosti oko 16 miliona maraka“, istakao je Jansen.

On je naveo da „Top farm“ godišnje proizvodi oko 35 000 tovnih svinja, te da bi izvozom u Rusiju bila otvorena mogućnost da se taj broj u narednom periodu i udostvruči.

Predstavnici „Top farma“ i „Kantri porka“ poslali su pismo namjere Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u kome se traži da ministrstvo podrži ove aktivnosti i da da legitimaciju da se ove fame zaista bave proizvodnjom tovljenih svinja“.

„Nakon dobijenog odgovora predstavnici ruskog ministrstva poljoprivrede trebalo bi da dođu i izvrše kontrolu farmi i mesne industrije, koja bi isporučivala svinjske polutke, kako bi mogli odobriti izvozni broj za plasman na rusko tržište. Takođe, biće zatražene potrebne dozvole od Ministarstva ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH“, naveo je  jedan od osnivača svinjogojske farme „Kantri pork“ Nebojša Čipčija.

On je rekao  da će ove dvije farme, ukoliko se sklopi izvozni aranžman sa ruskim kupcima,  kompletnu proizvodnju plasirati samo u izvoz.

„Kasnije bi  mogućnost izvoza u Rusiju bila otvorena i drugim domaćim farmama, čime bi se riješio problem plasmana svinjskog mesa, a očekuje se da nakon izvjesnog perioda i cijena tovljenika sa sadašnjih 2,5 KM bude veća i do 50 odsto. “, naglasio je Čipčija.

On je dodao da će se izvozu u Rusiju moći priključiti sve registrovane farme, koje proizvode svinje traženog kvaliteta i sorte.

(radio gradiska)

Komentariši