TRENUTNI VODOSTAJ SAVE 730 CENTIMETARA – OČEKUJE SE PORAST

savanedelja, 14 septembar 2014 13:51

Vodostaj rijeke Save u Gradišci trenutno je 732 cm i raste 1  do 2 cm na sat, potvrđeno je u Civilnoj zašititi Gradiška.

Problem podzemnih voda na Senjaku se pokusava rijesiti dodatnim pumpama, ali trebaće još vremena, kažu u Civilnoj zaštiti. Radi se na popravljanju crpne stanice na keju da bi se pokusao sanirati problem na Senjaku, a tri pumpe dovezene su iz BL jer  je glavna pumpa u crpnoj stanici još u kvaru, ističu u Civilnoj zaštiti. U mjestu Orubica dostavljena je  voda i hrana stranovništvu koje je poplavljeno.

Problem sa bujičnim potocima je prošao, voda se povukla, stanje je stabilno, kažu u Civilnoj zaštiti. Kritično stanje  bilo je uz rijeke Lubinu i Jablanicu, a problem je bio u Drageljima zbog postojeće brane. Prohodni  su svi putevi, stanje je mirno, očekuje se talas iz Hrvatske za dan ili dva na Savi. Proglašen je drugi stepen pripravnosti, uvedeno je dežurstvo 24 časa i prati se stanje na terenu.

 

Štab za vanredne situacije opštine Gradiška na jutrošnjoj sjednici konstatovao je da je trenutni vodostaj rijeke Save od 730 centimetara na nivou kada se uvode redovne mjere zaštite od poplava.

Štab je naložio da se u funkciju stave mobilne pumpe koje su tokom noći dopremljene u Gradišku kako bi se obezbjedilo kontinuirano ispumpavanje podzemnih voda iz kanalizacionog sistema.

Tokom dana očekuje se dalji porast nivoa rijeke Save što će prouzrokovati plavljenje nebranjenih terena na području mjesnih zajednica Vrbaška, Gašnica, Bistrica i Orubica. Štab je naložio da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.

Štab za vanredne situacije opštine Gradiška uputio je danas hitan zahtjev Javnom preduzeću „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske da u naredna 24 sata obezbjede mobilne pumpe većeg kapaciteta kako bi se nadomjestio učinak pumpe koja je zbog zastarjelosti i kvara van funkcije. Ekipe Štaba za vanredne situacije opštine Gradiška, u skladu sa planom, tokom dana boraviće na terenu i obići sve kritične tačke da bi se pravovremeno preduzimale sve neophodne mjere.

Štab za vanredne situacije ocijenio je da je ukupna problematika u kontekstu zaštite opštine od poplava pod punom kontrolom i da su sve nadležne službe i privredni subjekti kao i svi raspoloživi resursi u stanju pune mobilnosti.

Autor: Radio Gradiška

Komentariši