Tri strategije za produktivnost

NJUJORK, Džef Bezos, najbogatija osoba na svijetu, osnivač i direktor Amazona, vlasnik je i Washington Posta i osnivač dvije milijarde dolara vrednog fonda za pomoć porodicama bez doma i formiranje nove mreže predškolskih ustanova u područjima s niskim prihodima.

Pomislili biste da Bezos s radom počinje pre zore, dnevno obavi više od 10 sastanaka i svake sedmice donosi važne odluke, piše Poslovni puls.

Istina je zapravo drugačija. Kako je Bezos to objasnio na događaju prošle sedmice koje je održao Economic Club of Washington, D.C, on koristi protivintuitivni pristup upravljanja vremenom.

Ovo su njegove tri ključne strategije za produktivnost:

Prema The National Sleep Foundation-u, studije su pokazale da nam dobar san pomaže u jasnijem razmišljanju, boljem pamćenju informacija i donošenju odluka.

Kada ne dobijemo dovoljno kvalitetnog sna to ugrožava našu, nazovimo „izvršnu funkciju“ – skup sposobnosti potrebnih za dobro obavljanje zadataka u školi, na poslu i u ostalim područjima svakodnevnog života.

Bezos tako odlazi ranije na spavanje kako bi sebi osigurao osam sati sna, jer kako kaže tada razmišlja bolje, ima više energije i bolje je raspoložen.

Ne dogovara sastanke pre 10 sati ujutro

Za razliku od direktora koji svoj dan započinju u zoru, Bezos svoje jutro voli da započne uz šoljicu kafe, novine i doručak.

Nekima to izgleda kao potpuno gubljenje vremena, ali Bezos se tako priprema za dan koji sledi. Ono što je još zanimljivo jeste da on svoje sastanke uglavnom završava do ručka.

Kao izvršni direktor, Bezos navodi da je njegov primarni posao donošenje malog broja kvalitetnih odluka.

„Ako imam tri dobre odluke dnevno, dovoljno je“, rekao je Bezos.

capital

Komentariši