Tvrtka Ford će uskoro početi koristiti čovjekolike robote za dostavu

Tvrtka Agility Robotics prošle je godine razvila najnaprednijeg čovjekolikog robota.

U budućnosti bi pakete na kućna vrata mogli dostavljati roboti koji se kreću baš poput ljudi, a tvrtka Ford se našla među prvima koji namjeravaju dostavljače zamijeniti robotima.

Tvrtka Agility Robotics prošle je godine razvila najnaprednijeg čovjekolikog robota. U pitanju je model Digit koji ima noge, trup i ruke, dizajnirane za obavljanje raznih zadataka koje ljudski radnici obavljaju u tvornicama i skladištima.

Foto: Agility Robotics

Iz Agility Roboticsa predviđaju da upravo njihovi roboti predstavljaju budućnost mnogim tvrtkama, a čini se kako je ta budućnost bliže nego što mislimo s obzirom na to da je Ford postao prvi kupac Digit modela robota. Ford planira iskoristiti robote za potrebe dostave, piše Business Insider.

Istraživači trenutno rade na usavršavanju komunikacije između Forda i Digita. Dodavanje ruku ovom modelu robota je ogromno poboljšanje s obzirom na to da se robot sad može programirati za nošenje stvari, ustajanje nakon pada, guranje vrata i slične zadatke.

Foto: Agility Robotics

Tvrtka Agility Robotics planira početi s isporukom čovjekolikih robota krajem ove godine i to po cijeni od šest znamenki, a Ford će postati jedan od prvih kupaca.

U 2017. godini model robota Cassie imao je samo dvije noge i korišten je uglavnom za istraživanje. Već u 2019. godini, predstavljen je model Digit koji je unaprijeđen s dvije ruke i trupom, što je značajno poboljšalo sposobnosti robota.

Cassie – Foto: Agility Robotics

Digit roboti su vrlo fleksibilni i dizajnirani su tako da mogu raditi uz minimalno programiranje, što ih čini puno korisnijim od teških strojeva koji su razvijeni samo za određene poslove.

Robot može podići do 20 kilograma, a sam stroj se može spakirati u dvije kutije koje stanu u prosječan automobil.
geek