Tvrtko Prvi Kotromanić – najmoćniji bosanski vladar

Na današnji dan umro je bosanski kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, najmoćniji bosanski vladar, koji je u Manastiru Mileševi, na grobu Svetog Save, 1377. godine krunisan za kralja Srbije i Bosne.

Tvrtko je 1382. godine svemu tome dodao i titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja.

Krunisan je za kralja Srbije – tada je sebi dodao ime Stefan, dinastičko ime svih Nemanjića, i titulu kralja Srba, Bosne, Primorja i Humske zemlje.

U bici kod Bileće 1388. godine potukao je Turke, a njegova vojska pod vojvodom Vlatkom Vukovićem učestvovala je 1389. u Kosovskoj bici protiv Turaka.

Bio je rodbinski vezan sa Nemanjićima – unuk Jelisavete, kćerke srpskog kralja Stefana Dragutina.

Grb tog bosanskog i srpskog velmože – dva polja podijeljena kosom linijom, sa po tri ljiljana u svakom polju u obliku trougla i u pravoj liniji.

Ljiljan je u srednjovjekovnoj evropskoj heraldici simbol Bogorodice.

Kao gospodar jednog dijela nekadašnjih nemanjićkih posjeda, Tvrtko je smatrao sebe jedinim legitimnim nastavljačem njihove državne tradicije.

U prilog Tvrtkovom identitetu ide i zapis iz jedne povelje.

Tvrtko piše da zemlja njegovih predaka Nemanjića nema svoga pastira i da odlazi u srpsku zemlju želeći da obnovi prijesto svojih roditelja.

Među Srbima je uvreženo mišljenje da je Tvrtko bio veliki pravoslavac. Srpska pravoslavna crkva navodi da je krsna slava kralja Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića – Sveti arhiđakon Stefan.

(Srna)

Komentariši