U Gradišku stigle vakcine protiv gripe

U Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Gradiška stigle su vakcine protiv gripe, a vakcinacija bi trebala početi sutra 27. oktobra.

“Stigla su dva kontigenta vakcina, jedan su komercijalne koje pacijenti plaćaju i biće 20 KM. Stiglo je 700 komercijalnih vakcina, ukoliko bude potrebe nabavićemo još.Što se tiče besplatnih stiglo je 600 doza vakcina” rekao je prim. dr Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Osim hroničnih bolesnika besplatne vakcine pripremljene su i za pacijente na hemodijalizi, pacijente koji boluju od šećerne bolesti i insulin ovisnici,pacijenti koji su imali hiruške intervenicije na srcu,HIV pozitivni i osobe koje su oboljele od AIDS-a. “Zatim djeca koja boluju od cistične fibroze pluća, djeca sa komplikacijama na srcu. Tu su svi zasposleni na infektivnim klinikama, koji rade na intenzivnoj njezi, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze. Osobe koje su završile sa hemoterapijom, te osobe sa posebnim potrebama smještene u kolektivnim smještajima” dodao je doktor Milenković.On kaže da se vakcina, kao najbolja mjera zaštite od gripe i njezinih komplikacija preporučuje se svima kategorijama stanovništva,a posebno rizičnim grupama ljudi. “U osobe sa visokim rizikom spadaju djeca i odrasle osobe koje su hospitalizovane, a u grupe umjerenog rizika spadaju sve osobe starije od 65 godina” smatra Milenković.Osim navadenih grupa, vakcinu bi trebalo da prime zdravdstveni radnici i zaposleni u javnim službama.

Milenković je istakao da registrovanih slučajeva oboljelih od gripe još uvijek nema.On je podsjetio da stanovništvo koje ima pravo na besplatnu vakcinu, vakcinisanje može obaviti u zgradi Porodične medicine.Komercijalno vakcinisanje obavlja se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Gradišci,dok se na svim punktovima gdje se nalaze timovi porodične medicine može obaviti i besplatno i komercijalno vakcinisanje.

Info+

Komentariši