U Hrvatsku stigle izraelske maske od bakaroksida koje navodno same uništavaju virus

Pojedinačna cijena maske bit će oko 40 kuna, a tvrtka je nabavila 128.000 komada u prvoj pošiljci.

Maske izraelskog proizvođača izgledom se ne razlikuju od klasičnih kirurških maski, no u sadržaj maske je dodan bakar-oksid koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Ove specijalne zaštitne maske su od danas dostupne u Hrvatskoj, a zbog materijala od kojih su napravljene, ubijaju koronavirus.

Iz tvrtke Rinigard, koja je uvoznik ovih maski, izjavili su da će pojedinačna cijena maske biti oko 40 kuna i da su nabavili 128.000 komada u prvoj pošiljci. S obzirom na to da tvrtka ima zainteresirane kupce iz Srbije, Mađarske, Švicarske i Austrije, očekuje se još narudžbi.

Ove specifične maske se mogu koristiti neograničeno, odnosno sve dok se fizički ne unište ili poliju vodom. No, preporučuje se skidanje maske s lica nakon tri sata nošenja, te bi trebalo masku ostaviti oko 40 minuta na nekoj ravnoj površini kako bi bakar-oksid mogao neutralizirati patogene.

Izraelski znanstvenici su masku koncipirali na osnovu tehnologije za izradu medicinskih zavoja i druge vojno-medicinske opreme. Učinkovitost ovih maski, navodno, ne slabi s vremenom.
geek