U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA PREZENTACIJA O UZGOJU I OTKUPU KRASTAVACA

Firma “Kuhne” i njemačka vladina organizacija za tehničku pomoć i saradnju “GIZ”, održali su sinoć u Kulturnom centru Gradiška prezentaciju o uzgoju i otkupu krastavaca, kojoj je prisustvovalo oko četrdeset poljoprivrednih proizvođača sa područja gradiške opštine.

Predstavnik firme “Kuhne” Bernad Unrih, rekao je da ova firma, kao jedan od lidera u proizvodnji hrane u Njemačkoj, već više godina preko svojih partnera otkupljuje kornišone na bosansko-hercegovačkom tržištu, te da je odlučila da ostvari direktni kontatkt sa proizvođačima.

“Firma “Kuhne” osnovaće sjedište za otkup kornišona u Kozarskoj Dubici. Saradnja sa proizvođačima, koji treba da obezbjede zemljište, zamišljena je na način da im se obezbjedi sav potreban repromaterijal za sadnju, zaštitna sredstav i stručni nadzor nad proizvodnjom. Sva uložena sredstava proizvođači će platiti tek nakon otkupa kornišona, koji im je ,kao i cijena, zagarantovan.”, naveo je Unrih. On je dodao da projekat otkupa kornišona na BH tržitu, koji se realizuje u saradnji sa njemačkom organizaciom GIZ, treba da traje naredne tri godine, te da ,ukoliko bude postojala zainetresovanost proizvođača za ovakavim modelom otkupa, firma “Kuhne” namjerava da bude prisutna na ovom tržištu duži vremenski period.

(radio gradiska)

Komentariši