U NOVOJ TOPOLI OZVANIČEN POČETAK KAMPANJE “PAŽLJIVO NA PUTU DO ŠKOLE”

U Novoj Topoli danas je ozvaničen početak preventivne kampanje “Pažljivo na putu do škole”, čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti djece u saobraćaju.

Tim povodom ministri saobraćaja i veza, prosvjete i kulture te predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza posjetili su Osnovnu školu “Petar Kočić” u Novoj Topoli, gdje su prvačićima podijeljeni obrazovni leci, majice i svjetloodbojni prsluci.

Ovom kampanjom želi se povećati bezbjednost u saobraćaju, a akcenat je posebno stavljen na prvačiće. U toku je i akcija tehničnih pregleda autobusa, a do sada je pregledano više od 200 vozila od kojih je 20 odsto bilo neispravno.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da je u posljednjih pet godina na putevima Republike Srpske poginulo 18 djece. “Teško je povrijeđeno njih 195, što statistički gledano znači da je na svakih 20 lica povrijeđeno jedno dijete. Čak 80 odsto teško povrijeđene djece zadobilo je povrede dok su pretrčavali kolovoz, zbog čega se trudimo da naučimo i vozače da smanje brzinu u zoni škola”, naveo je Radović. On je dodao da mnoga djeca stradaju i kao putnici u vozilu zbog neadekvatne upotrebe pojasa i nekorištenja sjedalica.

(radio gradiska)

Da bi djeca bila sigurnija na putu do škole i od škole u Topoli treba napraviti pješačke staze koje će služiti pješacima, a ne na pješčkoj stazi najmanje ima djece ili su na drugoj strani ulice gdje ne postoji staza ili na ulici jer staza je prepuna kamiona i auta. Ovo ispada kao da eto nek se vidi da brinemo. Stvarna briga znači izgraditi sigurne staze, lako zar ne?

Komentariši