U PROTIVGRADNOJ PREVENTIVI RS U TOKU PRIPREME ZA POČETAK SEZONE

raketa.527.nn

U Protivgradnoj preventivi RS u toku su pripreme za početak sezone zaštite od grada koja zvanično počinje 15.aprila i završava 15.oktobra. Direktor Protivgradne Preventive RS, Joviša Kovačević, rekao je da će sve biti spremno za novu sezonu u kojoj će prvi put na raspolaganju imati po 11 raketa na svakoj protivgradnoj stanici. Kovačević je naveo da na zalihama imaju 1310 raketa i da su krajem marta kupili još 408 raketa. Početkom maja kupiće još 600 komada. On je naglasio da Protivgradna zaštita RS pokriva područje 24 lokalne zajednice, 22 u RS, Brčko Distrikt i opštinu Gradačac u Federaciji BiH.

Na području Gradiške pokrivena je cijela teritorija sa 21 protivgradnom stanicom. Kovačević je istakao da je nezahvalno  donositi dugoročne prognoze, ali da će Protivgradna služba i zaposleni  u radarskom centru djelovati u skladu sa obavezama, da smanje štete poljoprivrednih kultura.

Kovačević je podsjetio da je urađen projekat uspostavljanja tehničko- meteorološkog servisa i modernizacije sistema protivgradne zaštite u RS, koji obuhvata sve 63 lokalne zajednice u RS. Projekat je vrijedan  25 miliona maraka i predviđa nabavku dva nova meteorološka radara, osim sadašnjeg protivgradnog centra u Topoli još dva centra- u Bijeljini i Trebinju, predviđa potpunu automatizaciju lansera i formiranje centra za prikupljanje, obradu i slanje podataka drugim institucijama. Kovačević je naglasio da će ovaj projekat, koji će poboljšati rad i efikasnost protivgradne zaštite, biti postepeno realizovan i dodao da će do kraja sedmice za prvih 5 miliona konvertibilnih maraka potpisati ugovor sa Investiciono razvojnom bankom RS.

Komentariši