U punom jeku proljetna sjetva u Lijevče polju: Veliko ulaganje a proizvodnja neizvesna

NOVA TOPOLA – Lijevčanski poljoprivrednici, posebno proizvođači povrća koje siju na velikim površinama, već sada strahuju da neće moći prodati svoje proizvode.

Prosječna ulaganja u proljetnu sjetvu, kažu sagovornici “EuroBlica” u Vilusima, Mašićima, Karajzovcima i drugim selima plodne ravnice u Lijevče polju, premašuju 20.000 KM. Dodatno opterećenje za ove vrijedne domaćine su i štete na plastenicima i drugim objektima od elementarnih nepogoda prošle zime. Zdravko Gluvić iz Vilisa planira zasijati 60 dunuma krompira te nešto manje površine ostalog povrća. Već je proizveo 9.000 sadnica paprike za plasteničku proizvodnju. Njegova višečlana porodica koristi svaki lijep dan da što prije završi proljetne radove koji kasne zbog lošeg vremena.
-Ništa nam nije teško. Podigli smo šest novih plastenika, poorali i pripremili njive za sjetvu, uložili 30.000 KM za sjemena, đubrivo, gorivo i druge potrebe. Već sada brine nas kako uloženo vratiti, kome prodati svoje proizvode. Tu nam treba pomoć države – kaže Gluvić. Na iste probleme ukazuju Dragoljub Stajčić, Stevo Gluvić i Miloš Straživuk.
-Mi smo vrijedni ljudi, ništa drugo osim poljoprivrede ne umijemo raditi. To prenosimo na mlađe. Moji sinovi Jovica i Goran sa snahama i djecom su se prihvatili mehanizacije i njive ali je svake godine ista priča. Cijene naših proizvoda su bagatelne a sjetva skupa, u tome je problem – smatra Stajčić koji ovog proljeća planira zasijati 80 dunuma vlastitog te zakupljenog zemljišta. Od toga najveći dio odnosi se na povrće.
Položaj povrtara iz Vilusa najbolje nam je objasnio Stevo Gluvić rekavši da za jednu kafu u kafiću treba dati pet kilograma krompira. Cijena ovog povrća, čije prošlogodišnje zalihe su velike je od 0,2 do 0,3 KM po kilogramu. Ipak, to ne spriječava Lijevčane da i ove godine siju krompir, luk, kupus, paprika, paradajz, mrkvu i drugo povrće.

Sijem 50 dunuma krompira bez obzira na sve teškoće. Uvoz je najveći problem a to niko ne sputava da bi zaštitio domaću proizvodnju. Šta bih drugo radio, ne mogu ostaviti njive puste i ne raditi ništa. Ovako se bar nečemu mogu nadati – kaže Miloš Straživuk.
Sijetva će biti jeftinija za devet odsto zbog pada cijena goriva i sjemena, što bi, zaključili su u resornom ministarstvu, trebalo dodatno motivisati poljoprivrednike kojima su na raspolaganju i subvencije.

Poljoprivrednicima je dostupan kredit, odnosno revolving sredstva posebnih namjena, za ugovaranje, proizvodnju i otkup u visini od 25 miliona maraka. Obezbjeđena su i sredstva za merkantilnu pšenicu- rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zakinuti povrtari
Proizvođači povrća zakinuti su zbog kašnjenja podsticaja i subvencija za svoje proizvode i nabavku mehanizacije, smatra Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Vrijednost sjetve 500 miliona KM

Proletna sjetva će, po proceni Ministarstva poljoprivrede RS, koštati će između 1.100 i 1.300 KM po hektaru a ukupna vrijednost proljetnih usjeva na cijelom području RS je 500 miliona maraka.

( Milan Pilipović EuroBlic)

Komentariši