U ROMANOVCIMA ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA “IDEŠ LI, RODE”

Povodom dana vjenčanja Milke i Petra Kočića u Romanovcima je  danas održana tradicionalna manifestacija „Ideš li rode’’ koja je dio programa „Gradiške jeseni 2015“.

Opština Gradiška, mjesna zajednica Romanovci, Romanovačko –mašićka srpska pravoslavna crkvena opština i Osnovna škola „Petar Kočić“ Nova Topola desetu godinu zaredom organizovali su literarni konkurs i manifestaciju posvećenu liku i djelu velikog narodnog tribuna Petra Kočića.

Manifestaciju je otvorio v.d. načelnika odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Gradiška, Vujadin Miljić, koji je istakao da je Petar Kočić bio veliki revolucionar, borac za pravdu i slobodu svog naroda. On je naglasio da ova manifestacija ima za cilj da sačuva vjeru, kulturu i tradiciju srpskog naroda.

Protonamjesnik, Petar Jovanović, rekao je da je crkva Svetog Nikolaja u Romanovcima jedan  od najstarijih hramova na području Gradiške. Sagrađen je u teško vrijeme, kada je srpski narod robovao pod turcima i zato je bio sakriven i od namjernika i prolaznika, naveo je Jovanović i dodao da je hram sagrađen za kratko vrijeme, postao najznačajniji hram na tom prostoru. On je istakao da je i sam Kočić ovdje imao svoje zemljake, gdje se vjenačao sa Milkom Vukaomanović 1904. godine. Hram pamti mnoge istorijske događaje i ima veliki značaj, naglasio je Jovanović i dodao da je u blizini hrama i grob Save Rađevića koji je vjenčao Petra i Milku.

Direktor Osnovne škole ’’Petar Kočić’’, Radivoj Popović, rekao je da se ove godine na literarni konkurs prijavilo osam škola: ’’Vuk Karadžić’’ Turjak, ’’Vasa Čubrilović’’ Gradiška, ’’Danilo Borković’’ Gradiška, ’’Kozarska djeca’’ Kruškik, ’’Vuk Karadžić’’ Sitneši, ’’Sveti Sava’’ Dubrave, ’’Mladen Stojanović’’ Gornji Podgradci i ’’Petar Kočić’’ Nova Topola.

Prvo mjesto osvojila je Valentina Lekić, učenica devetog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Nove Topole. Valentina kaže da je inspirisana prethodnim konkursima, napisala pjesmu o Petru Kočiću, njegovom rođenju, odrastanju i borbi za prava naroda.

Druga je bila Sanja Puljarević iz OŠ „Mladen Stojanović“iz Gornjih Podgradaca dok je treće mjesto pripalo Anđeli Ponjević učenici OŠ  „Petar Kočić“ Nova Topola.   U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD “Potkozarje“ iz Mašića i KUD “Petar Kočić“ iz Nove Topole, te učenici škole domaćina.

Komentariši