Ultimatum radnicima Farmalenda: Nazad na posao ili po radne knjižice

Pred radnike “Farmalenda” prvi put i to u prisustvu ATV ekipe stao je Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora i pregovaračkog tima. Vidno nezadovoljan što nisu prihvatili pisani zaključak uprave i vratili se u proces proizvodnje i štrajk premjestili u prostorije preduzeća, objašnjavao im je da time samo čine još veću štetu i sebi i preduzeću.

To što radnici žele u utorak za pregovarački sto, a neće da potpišu zaključke uprave, potpuno je nelogično tvdri Zgonjanin.

“Kako će sjesti za pregovarački sto , nemam pojma, ne znam da li su prihvatili prostorije, kako će sjesti sa upravom društva. Oni su grubo srušili zakon. Vi dobro znate da smo mogli da im damo otkaze nakon trećeg dana nijednog otkaza nismo dali”, rekao je Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora Farmalenda.

Od ponedjeljka će uprava biti prinuđena da dovodi radnike sa strane jer, proces rada, kaže Zgonjanin ne smije stati. Štrajkači ponavljaju da se do daljnjeg ne vraćaju na svoja radna mjesta.

Radnici Farmalenda ostaju pri svome. Štrajkovaće dok ne dobiju zaostale zarade. Dokument koji je sačinio pregovarački tim, odnosno članovi upravnog odbora farmalenda za njih je , kažu, u potpunosti neprihvatljiv.
Najviše ih brine segment koji govori o mogućim sankcijama. Zbog toga između ostalog od dogovora nema ništa.

“Mi smo dolučili da ne dajemo nikakve izjave do utorka povodom ovih njihovih da tako kažemo provokacija, eto da tako kažemo. Od potpisivanja nema ništa? Ne, nećemo potpisati”, rekao je Željako Lakić, radnik Farmalenda.

Boško Grgić sindikalni povjerenik kaže da to nije bio dio dogovora sa radnicima i da je trebalo da prihvate pisani zaključak pregovaračkog tima. IZ Sindikata poručuju radnicima da ukoliko žele pomoć da bi trebalo da poslušaju njihove savjete.

“Granski sindikat ne stoji iza obustave rada u Farmalendu. To niko ne može demantovati , niko ne može bez mojih saradnika odluku donijeti , niti je to u skladu sa zakonom. Oni ilegalno to rade, šest dana su tamo, ima tamo sve propisano”, rekao je Aleksandar Tomić, predsjednik granskog sindikata.

Ono što smo vidjeli s druge strane ograde ukazuje da su za sada stvari pod kontrolom- životinje zbrinute, a proizvodnja mlijeka teče po planu. Dio radnika koji nisu u štrajku i uprava, ponavljaju da neće dozvoliti da stane proces proizvodnje.

(ATV)

Jedan komentar na “Ultimatum radnicima Farmalenda: Nazad na posao ili po radne knjižice”

  1. Ovo je dobro:”Dovešćemo radnike sa strane” “Mogli smo im dati otkaz ali nismo”. Stvarno neko jedva čeka da dođe da radi bez plate, a i zašto davati otkaz čovjeku koji je dovoljno lud da toliko dugo radi bez pebijene pare tj. samo za hranu. Zaista me čudi kako neko može da radi pola godine, a da mu se ništa ne uplaćuje. Takođe me čudi, šta tu ima da se pregovara? Poslije odrađenog posla, treba da se uplate LD i doprinosi. Šta dalje ima pregovarati ukoliko to nije ispoštovano. Nema para, nema rada ili kako bi rekao Đuro:”Nema ulja, nema pušenja”. U normalnim državama ovakva firma bi davno bila zapečaćena. Još kad se sjetim koliko para su dobili od vlade RS i opet ne izmiruju obaveze. A i zašto bi kad ljudi rade džabe.

Komentariši