Umjerena konzumacija alkohola ipak ne štiti od moždanog udara

Do sada se mislilo kako čaša vina na dan može spriječiti pojavu moždanog udara. Međutim, najnovija genetska studija koja je provedena na čak 160,000 ljudi dokazuje upravo suprotno.

Jedna ili dvije čaše alkoholnog pića dnevno mogu dovesti do povećanja krvnog tlaka i samim time do moždanog udara.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Oxford. Voditeljica studije dr. Iona Millwood navodi kako su genetska istraživanja utjecaja alkohola na zdravlje novina u znanosti. Stručnjaci su u ovom istraživanju željeli saznati je li umjerena konzumacija alkohola štetna ili štiti naše zdravlje.

U istraživanju su sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta u Pekingu i Academy of Medical Sciences. Pratili su muškarce i žene iz Kine koji su konzumirali alkohol u razdoblju od 10 godina. Mjerili su dvije genetska varijante (rs671 i rs122984).

Kod muškaraca, manji unos alkohola je pokazivao manji rizik od moždanog udara. Stručnjaci su zaključili kako alkohol povećava rizik od moždanog udara za 1/3 na svaka 4 dodatna pića dnevno (280g alkohola tjedno), a umjerena konzumacija nema nikakvih zaštitnih utjecaja na naše zdravlje.

10 000 muškaraca je imalo moždani, a 2000 srčani udar. Prema ovim rezultatima, znanstvenici smatraju kako je potrebno izvršiti daljnja istraživanja kada se radi o utjecaju alkohola na srčani udar.

Kod žena, genetske varijante koje uzrokuju netoleranciju na alkohol nisu imale utjecaj na krvni tlak. Inače žene u Kini ne piju mnogo alkohola (manje od 2% ih je pilo svaki tjedan te su konzumirale manje alkohola od muškaraca). To sve govori da su genetske varijante kod muškaraca prouzrokovane konzumacijom alkohola, a ne nekim drugim mehanizmima.

Znanstvenici smatraju kako bi se ovi rezultati mogli primijeniti i na ostatak svijeta. U Kini je moždani udar na prvom mjestu kao uzrok smrtnosti ili invaliditeta. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.
Izvor: geek

Komentariši