UNDP projekat za osnivanje plantaža PAPRIKA

U okviru implementacije Projekta Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u saradnji sa Opštinom Gradiška danas je u Opštini Gradiška prezentovan Projekat razvoja poljoprivredne proizvodnje na području opštine Gradiška.

Projekat ima za cilj pružanje podrške povratnicima i interno raseljenim licima u podizanju zasada paprike na površini do 3.000 m2, a finansiraće se sredstvima Evropske unije.

Koordinator projekta Ismar Ćeremida, istakao je da će projekat zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima obezbijediti bespovratnu pomoć za sadni materijal paprike, sredstva za prihranu, sredstva za zaštitu i sistem za navodnjavanje. On je takođe istakao da će UNDP tokom čitavog procesa i trajanja projekta obezbijediti edukaciju korisnika u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama. Veoma je značajno, kaže Ćeremida, što projekat podrazumijeva otkup i plasman kompletnih količina proizvedenih poljoprivrednih proizvoda na tržište Evropske unije ili u domaćoj prerađivačkoj industriji.

Šef Odsjeka za poljoprivredu Milutin Misimović, rekao je da se na Javni poziv za odabir korisnika za podizanje zasada paprike, koji je objavljen u decembru prošle godine, prijavilo 30 povratnika sa područja opštine Gradiška. On je dodao da će Opština tokom implementacije projekta osigurati svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć.

Predsjednik Mjesne zajednice Rovine Refik Grgić, koji se prijavio na Javni poziv za korištenje sredstava iz ovog projekta, naveo je da veliki broj povratnika u ovoj mjesnoj zajednici nije zaposlen i da očekuju rezultat od učešća u projektu podizanja zasada paprika.

UNDP-ov projekat podrške povratničkoj populaciji na održivom povratku , kroz dodjelu sadnog materijala različitih povrtlarskih kultura, sprovodi se u 10 opština širom Bosne i Hercegovine.

Komentariši