Uništenje Bardače

Bardača je… dugo da baš dugo bila … bez da se hjelo i znalo  kako i šta dalje s njom, da  bila je sretna oaza ptica ali ne i tajkuna. Bardača je za one koji nisu upućeni bila močvarni kompleks na sjeveru Bosne i Hercegovine u opštini Srbac (RS), sve doskora. Pohlepa i ubitačno gospodarenje ovim  specifičnim područjem, navelo je neke “državotvorne” da bez i malo odgovornosti isuše i zatrpaju kompleks devet jezera te pripreme ga za sadnju kukuruza …Ne halucinirate  stvarno je …to je moguće u BiH ! Ovo je zemlja čuda i čudovišta !  Ovaj kulturološki eko  paradoks je upravo  pokazatelj kolika je institucionalna zaineteresiranost za očuvanje prirode i eko sistema. Kako ga štite i koliko su u toku s tim  šta se radi van toplih kabineta.

Nadležna ministarstva šute kao i svi oni koji su od Bardače godinama živjeli i stvarali sebi karijeru ekologa i koječega. Simpoziji, knjige, filmovi, okrugli i kojekakvi stolovi i šamlije pa…. fljus !  Vruć “kuruz” ! –  za kraj .

Ovo područje sa 11 jezera je bilo  jedinstveno zaštićeno područje i  dom i odmorište za  preko 200 vrsta ptica u preletu  od kojih je preko 30 autohtonih vrsta. Bardača je bila i dom  preko 200 biljnih vrsta,mikro zajedica…to je  bila raskošna jedinstvena  oaza prirode sa velikim šumskim,močvarnim,riječnim i jezerskim bogastvom…Današnja  slika područja  Bardače je oranice i samo oranice  neprepoznatljivo i  poražavajuća  …od 11 jezera 9 jezera potpuno je   isušeno i zatrpano. Na tim površinama se planira sijati i  GMO kukuruz i žitarice. Stanovništvo nerado komentira u strahu  od lokalnih moćnika koji su postali vlast i sila.

Ne dozvolimo drsko  uništavanje staništa unutar  ovog jedinstvenog  rezervata! Zaustavimo bezumno silovanje majke prirode !

Šutnja njie zlato ! Ne budite nijemi promatrač . Do kad će se neko drugi boriti za Vas i vaše građansko ja? Ako ste spremin da se suočite sa zlom i jasno mu  kažete NE, ako želite jednog dana pokazati šta je zapravo bogastvo i ljepota Vaše domovine, potpišite peticiju. NE  dozvolite  preduzeću “AGROIMPEX” i sličnima  da od Bardače naprave  njivu. Od danas na Bardači ništa nije više isto. Stanimo u odbranu jer Bardača bez vas umire kao i njeno  stanovništvo: ljudi i životinje. Požurite imamo još vrlo  malo vremene…sat otkucava a Bardača umire kao da je nikada nije bilo. Kao da nije ni živjela!

 

http://www.peticije24.com/zaustavimo_unitenje_bardace

(izvor Društvo za zaštitu životinja “NOA”)

Komentariši