Upotreba 5G-a, Huawei Clouda i umjetne inteligencije omogućava veliki napredak u zdravstvu

Nizom besplatnih online webinara Huawei je predstavio niz tehnoloških rješenja koja su razvili kako bi podigli kvalitetu zdravstvenog sustava, posebno u segmentu dijagnosticiranja i potpore odlučivanju. Uspjeh je postignut zahvaljujući korištenju kombinacije tehnologija 5G mreže, Huawei Clouda te umjetne inteligencije. Brzina implementacije ovih naprednih rješenja omogućila je njihovo korištenje u preko 100 bolnica u više od 10 zemalja diljem svijeta.

Primjena umjetne inteligencije pokazala se presudnom u brzom dijagnosticiranju bolesti kod pacijenata. Zahvaljujući njenoj primjeni, obrada pacijenata i izrada nalaza u nekim se slučajevima odvija čak šest puta brže u odnosu na vrijeme koje je uz uobičajene metode potrebno liječnicima. Iako se upotreba pokazala brzom i točnom, nije u potpunosti zamijenila, ali je znatno olakšala rad liječnika. Naime, na postavljenu dijagnozu koju je omogućila umjetna inteligencija liječniku je potrebno samo dvije minute za potvrdu te dijagnoze, dok je izrada nalaza automatski gotova za samo 30 sekundi. Brzina postavljanja dijagnoze u mnogim slučajevima pokazala se ključnom u daljnjem liječenju.

Umjetna inteligencija pokazala se izuzetno korisnom i u traženju novih lijekova. Naime, u kratkom roku uz korištenje umjetne inteligencije i Huawei Clouda, kroz više od 10 milijuna simulacija, između tisuća lijekova i više stotina milijuna molekularnih spojeva moguće je pronaći nekolicinu potencijalnih lijekova za određene bolesti. Vrijeme koje bi bilo potrebno liječnicima da naprave ovakvu vrstu istraživanja značajno je duže, a posljedice za oboljele mogu biti znatno gore.

Zahvaljujući Huawei Cloudu, koji sadrži najnovije informacije o bolestima, lijekovima i istraživanjima u svijetu, liječnici svakodnevno komentiraju i donose odluke konzultirajući se s stručnjacima diljem svijeta. Podršku u tome daje 5G mreža čiji su potencijali došli do izražaja u ovim rješenjima. Zahvaljujući 5G-u, svakodnevno se obavljaju video-pozivi, tele-konferencije i edukacijski treninzi osoblja čime se nesebično dijeli znanje i podiže kvaliteta zdravstvenih sustava u svijetu.

Uz podizanje kvalitete bolničkih sustava, Huawei je ponudio rješenje i za gužve koje se stvaraju zbog svakodnevnih dolazaka na redovne kontrole. Naime, putem mobilne aplikacije pacijenti se mogu naručivati na online preglede koji se odvijaju putem video-poziva. U dogovorenom terminu, nakon obavljenog video-pregleda, izdaje se elektronički recept te se plaćaju lijekovi koji, po dogovoru, mogu biti dostavljeni na kućne adrese.

Upotreba najnovijih Huaweijevih tehnoloških rješenja namijenjenih zdravstvu rasterećuje se zdravstveni sustav i medicinsko osoblje, omogućuje povezivanje eksperata diljem svijeta, te se na jednom mjestu, u Huawei Cloudu, kontinuirano ažurira baza znanja o raznim bolestima, medicinskim ispitivanjima i istraživanjima diljem svijeta.