Uprava „Farmlanda“ se žali na pljačku

BANJALUKA – Član Upravnog odbora propalog „Farmlanda“ Predrag Zgonjanin rekao je da je u toku “pustošenje „Farmlanda“, da nepoznate grupe i pojedinci sijeku, skidaju i odnose krovove i druge dijelove imovine tog preduzeća”.

Zgonjanin je pozvao redakciju portala CAPITAL insistirajući da, umjesto policije, mi posjetimo „Farmland“ i vidimo „čije je to preduzeće, ko radi tamo, ko skida krovove, ko odnosi imovinu…“

„Idite vidite, provjerite papire, ko je to kupio, kad je kupio, ko reže i odnosi, ko je dao naloge, da li je prodala banka imovinu, gdje je izvršni sudija ili sudski izvršitelj, šta se radi i ko sve nosi…“, rekao je Zgonjanin.

Na konstataciju što ne reaguju jer je njihovo preduzeće, Zgonjanin je rekao „nije moje, nije naše, nama su rekli da je to sve oteto, oduzeto, izvršni postupci su u toku, neka sad odu i vide ko je taj što iznosi, imaju li papire i jesu li kupili išta od toga što nose“.

Iako tvrdi da preduzeće više nije njihovo, nastavio je dalje govoreći kako kao Uprava traže partnera za spas „Farmlanda“.

„Ekipe ljudi, kamioni, traktori, avioni, sijeku, vuku, odnose. Dešava se i dan danas, a mi i dalje stupamo u kontakt, radimo s nekim ljudima koji su trebali doći da to preduzeće ožive, sveli smo sve na nivo da tražimo samo učešće u tome, 10, 20 odsto, samo da se to vrati u normalu. Vidite sad kakva je ljepota dole kako nas nema tri godine, vidite šta je ostalo od farme“, rekao je Zgonjanin.

Na pitanje ko je direktor „Farmlanda“ nakon što je Mladenko Topalović imenovan na poziciju u „Elektrokrajini“, Zgonanjin kaže da je sve isto.

„Direktor je gospodin Topalović, nije se ništa promijenilo, još uvijek smo mi u Upravi, nismo mi sebe ispisali, Vasiljević, ja i gospođa Brankica“, rekao je Zgonjanin.

Inače, u Upravnom odboru je, pored Zgonjanina, i Dragan Vasiljević, raniji direktor i većinski vlasnik „Farmlanda“.

Na pitanje da li je prijavio policiji neovlašten ulazak u firmu, Zgonjanin je odgovorio „evo prijavljujem vama, a vi prijavite kome hoćete“.

Dodao je da u “Farmland“ ulazi kako god ko hoće, ali da nemaju nikakva prava.

„Nema stražara, niti policije, niti vlasnika, niti banke, ulazi kako ko hoće, a mi nećemo, evo tri godine nismo ušli, niko od nas nije ušao dok vidimo šta se dešava“, istakao je Zgonjanin.

Dodao je da se izvršenje za naplatu duga UniCredit banke sprovodi zbog kredita od oko 14 miliona, ali da banke nema, niti sudskog izvršioca…

Vasiljević na sastanku Dodika s Kinezima

Dragan Vasiljević se javno godinama hvalio bliskim prijateljskim vezama sa Miloradom Dodikom, sa kojim se sastajao privatno po ugostiteljskim objektima ali i na putovanjima u inostranstvo, posebno u Kini. Upravo iz ove zemlje su trebali doći navodno novi vlasnici „Farmlanda“ koje nikad niko nije vidio.

Vasiljević, nakon što mu je propala farma i pored desetina miliona državnih podsticaja, u aprilu ove godine bio je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke Čena Sikinga i delegacije iz Kine.

Sastanak je održan 10. aprila ove godine u Banjaluci, a u saopštenju iz Dodikovog kabineta navedeno je da projekat “Jedan pojas, jedan put” predstavlja priliku da, u okviru podrške Kine, u BiH budu realizovani brojni projekti u energetici, infrastrukturi i poljoprivredi, te je dogovoreno da se na tome radi u narednom periodu.

Saopšteno je i da sastanku prisustvuje ministar finansija RS Zora Vidović, ali nije pomenut Vasiljević i u kom svojstvu je prisutan na sastanku i smješten odmah uz Dodika.

Dugogodišnje uništavanje „Farmlanda“

„Farmland“ već duže vrijeme ne radi, a dugovanja prema Poreskoj upravi premašila su 4,48 miliona KM.

Pored toga, Republika Srpske potražuje i više od milion maraka na osnovu nestale pšenice i kukuruza date „Farmlandu“, te neisporučenih junica Robnim rezervama RS. Sudski postupci su u toku, ali se ročišta već skoro pola godine odgađaju, o čemu je CAPITAL pisao.

Kada su radnici krajem prošle godine ušli u to preduzeće zatekli su pustoš, a od opreme koju su prodali naplatili su svega 30 odsto potraživanja.

Uprava “Farmlanda” obećavala je dolazak Kineza i spašavanje farme, ali se to nije desilo.

Darko Sekimić, vlasnik preduzeća “Agrocentar Lijevče”, stavio je nedavno katanac na “Farmland” kako bi osigurao mašinu koju je kupio u postupku licitacije. Iako farma već duže vrijeme ne obavlja svoju djelatnost, uredno se hrani sa “državnih jasala” pa su tako u 2018. godini na osnovu regresiranog goriva ostvarili podsticaj u iznosu od 59.890 maraka, objavile su Nezavisne novine.

capital

Komentariši