Uskoro počinje upis u srednje škole

upisNakon proslave matura učenici završnih razreda osnovnih škola intenzivno se počinju pripremati za upis u srednje škole.

 

U Gradišci imaju tri takve obrazovne ustanove koje nude nekoliko zanimanja. „U Tehničkoj školu učenici će moći da upišu dva nova zanimanja, a to su mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje u četvrtom stepenu i mehaničar grejne i rashladne tehnike u trećem stepenu. Pored tih moćiće još da upišu zanimanja tehničar računarstva i tehničar za mehatroniku. Upisujemo jedno odjeljenje tehničar za obradu drveta, takođe upisujemo po pola odjeljenja automehaničara, varioca, bravara. Tako da bi trebali upisati 168 učenika u 7 odjeljenja“ kaže Vlado Tomić, direktor Tehničke škole.
Isti broj đaka planirano je da se upiše u Srednju stručnu i tehničku školu. Od zanimanja učenicima je nakon šest godina pauze na raspolaganju medicinski tehničar. Pored toga tu je i dalje ekonomski, poslovno pravni i poljoprivredni tehničar.Od trogodišnje struke upisuju po jedno odjeljenje kuvara, trgovaca i cvjećara-voćara. U Gimnaziji Gradiška kažu da planiraju upisati  šest novih odjeljenja i to pet opšteg i jedan društveno jezičkog smjera.
S obzriom da današnja vremena nisu nimalo jednostavna izabrati zanimanje za dalje školovanje sigurno nije lako. Međutim neki od budućih srednjoškolaca već su donijeli odluku šta će upisati.
Prema konkursu koji je objavilo ministarstvo prosjete i kulture RS prvi upisni rok u četvorogodišnje struke za učenike koji imaju 60 i više bodova počinje u ponedjeljak 16. i trajaće do 18. juna. Učenici za trogodišnja zanimanje dokumete mogu predati 23. i 24. juna.Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku, koji će biti organizovan od 30. juna do 11. jula.

Info+

Komentariši