USVOJEN IZVJEŠTAJ O REVIZIJI KONSOLIDOVANIH FINANSIJSKIH IZVJEŠTAJA OPŠTINE ZA 2012. GODINU

ntaiz

Skupština opštine Gradiška usvojila je Izvještaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja korisnika budžeta opštine za 2012. godinu i Akcioni plan za otklanjanje nedostataka po reviziji finansijskih izvještaja za tu godinu.

Obraćajući se odbornicima, glavni republički revizor, Duško Šnjegota rekao je da je izvještaj revizije negativan zbog prikazanog suficita umjesto postojećeg deficita u 2012. godini, nezakonitog provođenja javnih nabavki i nepostojanja interne revizije.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović najavio je da će biti podnesene krivične prijave protiv bivšeg načelnika opštine, Nikole Kragulja jer je revizijom potvrđeno da je previše zadužio opštinu, a evidentno je i kršenje Zakona o budžetskom sistemu, netransparentnost u poslovanju kao i sklapanje ugovora štetnih za lokalnu zajednicu. Latinović je naglasio da je u 2012. godini napravljen deficit od 2 miliona 555 hiljada 088 KM, te da je tokom 12 godina vladavine SNSD-a Opština kontinuirano dobijala negativna ili mišljenja sa rezervom Glavne republičke službe za reviziju. Prethodni načelnih, tvrdi Latinović, odgovoran je i za slapanje štetnih ugovora, kao što su ugovori za izgradnju sportske dvorane sa firmom ’’Niskogradnja’’ iz Laktaša i rekonstrukciju i održavanje javne rasvjete sa preduzećem Simens d.o.o. Banjaluka.

Odbornici su prihvatili Izvještaj o radu Upravnog odbora i stanju u Agenciji za lokalni razvoj opštine Gradiška i na prijedlog UO prihvatili ostavku v.d. direktora ALORG-a, Nade Mirjanić Gluvić. Odbornici su usvojili zaključak da načelnik opštine raskine sporazum sa Agencijom za lokalni razvoj u vezi sa daljim razvojem projekta Agroindustrijske zone u Novoj Topoli jer je očigledno da Agencija, u sadašnjem stanju nije sposobna da dalje upravlja resursima i sprovede ovaj najvažniji projekat u regionu. Predsjednik Upravnog odbora Agencije, Milan Švraka rekao je da je ova odluka bila neminovna jer su u Agenciji rađene nezakonite radnje, koje su nanijele ogromne finansijske štete, a postoji opasnost i da negativno utiču na potencijalne investitore. Takođe, UO ALORG-a zahtijeva od Skupštine opštine da pokrene krivične prijave protiv odgovornih u ALORG – u na bazi negativnog revizorskog izvještaja.

Odbornici su usvojili više programa i odluka iz oblasti privrede, društvenih djelatnosti, boračko-invalidske zaštite, kao i Akcioni plan kapitalnih ulaganja u ovoj godini, a posebno interesovanje izazvale su tačke o omladinskoj politici i politici volontiranja. Skupština opštine usvojila je i programe podrške preduzetništvu i malim privrednimdruštvima i razvoja poljoprivrede za 2014. godinu. Prihvaćena je i Informacija o stanju bezbjednosti na području opštine i o stanju bezbjednosti saobraćaja za prošlu godinu.

Odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine za 2014. godinu, kao i Odluku o platama funkcionera opštine Gradiška. Prihvaćen je i ovogodišnji Program finansiranja sporta i više akata iz imovinsko – pravnih odnosa.

Odbornici nisu prihvatili Inicijativu 855 građana za preispitivanje odluke o reemitovanju programa BN-a u programu Radio Gradiške. S druge strane, više od 1500 građana potpisalo je peticiju kojom podržava sadašnji program i uređivačku politiku Radio Gradiše.

Nakon skoro jedanaestočasovne rasprave odbornici su završili jedanaesto redovno skupštinsko zasjedanje.

(radio gradiska)

video_icon

Komentariši