USVOJEN NACRT BUDŽETA OPŠTINE GRADIŠKA ZA 2015. GODINU

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Gradiška usvojili su danas Nacrt budžeta opštine za 2015. godinu i nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu.

Planirana budžetska sredstva opštine za narednu godinu iznose 24.372.000 KM i u odnosu na Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, veća su za 6,22 odsto.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije, Dobrila Todorović rekla je da kada se odbiju neutrošena namjenska sredstva iz ranijih godina u iznosu od 2.331.868 KM, budžetski okvir za narednu godinu iznosi 22.040.131 KM. Odbornici su usvojili i
Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 22.945.400 KM, kojim je predviđeno smanjenje planiranog budžetskog ovira za 3.896.100 KM u odnosu na planirani budžet. Na smanjenje budžetskog okvira značajno je uticala visina sredstava za izgradnju obilaznice što se odražava na promjenu planiranja stavke – neutrošena namjenska sredstva iz ranijih godina. Bez sredstava granta Nacrt rebalansa budžeta  za 2014.godinu iznosi 21.463.400,00 KM.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Gradiška usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Budžet opštine za prvih šest mjeseci ove godine realizovan je sa 85 odsto i na nivou je izvršenja iz 2013. godine. Poreski prihodi, u odnosu na plan za šest mjeseci, manji su za osam, a neporeski za 27 odsto.

Načelnik opštine, Zoran Latinović naveo je da su na samnjanje priliva poreskih i neporeskih prihoda u odnosu na plan uticali smanjenje privredne aktivnosti i investicionih ulaganja, kao rezultat poplava i nestabilne političke klime za investiranje.
Na priliv poreskih prihoda uticalo je i u uvođenje neoporezivog dijela na plate radnika, a pretpostavka je da će, iz tih razloga, ove godine po tom osnovu biti prikupljeno 200.000 KM manje poreskih prihoda, naveo je Latinović. Latinović je dodao da lokalna vlast podržava uvođenje poreskih olakšica u privredi, bez obzira na negativan uticaj po budžet opštine.

Odbornici su danas prihvatili Nacrt Programa rada Skupštine opštine Gradiška za 2015.godinu, Izvještaj o radu komunalne policije za period januar-juni 2014.godine, ali i više informacija, među kojima Informacija  o stanju objekata i mjerama zaštite od poplava na području opštine Gradiška sa zbirnim Izvještajem o procjenjenim štetama od elementarnih nepogoda na teritoriji  opštine Gradiška. Ukupna steta na poljoprivrednim kulturama, gradjevinskim objektima, mostovima i putnoj infrastrukturi izazvana elementarnim nepogodama procjenjena je na 13.211.097,00KM. Skupština opštine usvojila je Informaciju o stanju u oblasti obrazovanja na području opštine u školskoj 2013/2014 i o stanju u oblasti predškolskog obrazovanja, kao i Informacija o stanju u oblasti veterinarske djelatnosti sa posebnim osvrtom na kretanje zaraznih i parazitskih  bolesti životinja na području opštine Gradiška sa zaključkom da se održi sastanak opštinske veterinarske inspekcije sa veterinarskim službama sa područja nase opštine zbog složene epizootiološke situacije uzrokovane  pojavom zarazne bolesti leptospiroze i bolesti plavog jezika.

Odbornici su usvojili izmjenu Odluke o mjesnim zajednicama na području opštine Gradiška koja se odnosi na osnivanje novih mjesnih zajednica – Petrovo Selo i Stara Topola, dok se mjesna zajednica Nova Orubica spaja sa Kozincima, jer je dio naseljenog mjesta Kozinci. Usvojene su i odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata sa područja opštine Gradiškai i o utvrđivanju Nacrta Urbanističkog plana Nove Topole i Gornjih Podgradaca 2014-2034.godina.

Na današnjoj sjednici dužnosti v.d. direktora Zavičajnog muzeja, razriješen je dosadašnji v.d.direktora Milan Đurđević, a za novog v.d.direktora ove ustanove imenovan je Dragan Matavulj.Takodje za v.d.direkora Agencije za lokalni razvoj Gradiška imenovana je Nada Gluvić Mirjanic.

(radio gradiska)

Komentariši