Vasiljevića napustili i advokati

BANJALUKA – Propaloj, nekada najvećoj govedarskoj farmi u Republici Srpskoj “Farmland” saradnju su, zbog neplaćanja, otkazali i advokati, a na suđenjima u sporu sa Republikom Srpskom niko iz Uprave firme se nije pojavio. Nakon nekoliko odgađanja i čekanja predstavnika “Farmlanda”, nedavno su zaključene rasprave u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i presude se očekuju do kraja godine.

Naime, riječ je o dva spora u kojima su Robne rezerve Republike Srpske tužile „Farmland“. U jednom slučaju traži se naknada štete po osnovu neizvršenja ugovorenih obaveza i isporuke junica vrijednosti 379.080 KM, a u drugom slučaju „Farmland“ je tužen zbog nedostatka 5.000 tona pšenice i merkantilnog kukuruza koje su Robne rezerve čuvale na toj farmi.

“U ta dva predmeta zaključene su rasprave. U predmetu u vezi sa žitaricama predstavnici “Farmlanda” uopšte nisu pristupili na ročište, a u predmetu u vezi sa stokom, do polovine suđenja su imali advokata, a nakon toga niko se nije pojavljivao. Sudija je zbog opreza odgodila glavnu raspravu, kako bi im se još jednom poslao poziv, ali ni nakon toga nisu došli. “Farmland” je ranije u odgovorima na tužbe naveo da osporava tužbene navode i priložio određene dokaze, ali dalje u postupku to niko nije imao da brani”, rekao je izvor portal CAPITAL upućen u predmetne sporove.

Advokat Dragan Stupar potvrdio je da više ne zastupaju “Farmland” jer ta firma nije u mogućnosti da ih plaća.

“Shvatili smo da oni nemaju kapacitet za plaćanje jer su blokirani i obavijestili smo njihovu Upravu o tome”, kazao je Stupar.

Poznato je da u “Farmlandu” nema nikoga, da je njihov direktor postavljen za šefa u “Elektrokrajini”, a jednom prilikom član UO te firme Predrag Zgonjanin pozvao je CAPITAL žaleći se na pljačku preduzeća i ističući da ono nema vlasnika, da ulazi ko kako hoće i pustoši imovinu.

Inače raniji direktor i većinski vlasnik „Farmlanda“ je Dragan Vasiljević koji se javno godinama hvalio bliskim prijateljskim vezama sa Miloradom Dodikom. Vasiljević, nakon što mu je propala farma i pored desetina miliona državnih podsticaja, u aprilu ove godine bio je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke Čena Sikinga i delegacije iz Kine.

„Farmland“ je, prema podacima Poreske uprave RS, na kraju avgusta imao dug od 4,78 miliona KM.

Poreska uprava RS i pored toga nije podnijela zahtjev za stečaj ovog preduzeća, uz obrazloženje da je u stečajnim postupcima naplata neizvjesna i veoma mala.

O problemima u “Farmlandu” CAPITAL je pisao u više navrata.

capital

Komentariši