VELIKA ŠTETA U AGRARU

Poljoprivredna proizvodnja na otvorenom na području opštine Gradiška pretrpjela je veliku štetu, posebno kada je riječ o kukuruzu i soji, ističu u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu.

Šef Odsjeka Milutin Misimović naveo je da se šteta na kukuruzu, zasijanom na oko deset hiljada hektara, procjenjuje od 30 do 100 odsto jer ima parcela na kojima uopšte neće biti berbe. “Poljoprivredni proizvođači pokušavaju da silažom umanje štetu, ali je i to teško jer stabljike kukuruza nisu kvalitetne”, kaže Misimović. On je istakao da je situacija zabrinjavajuća i u proizvodnji voća i povrća. Štetu su ove godine uzrokovali suša i grad, a prošle poplava i grad. Misimović kaže da su podaci o pričinjenoj šteti u ove dvije godine zabrinjavajući.

“Procijenjena šteta na području Gradiške trenutno je 19 miliona KM, od čega je 2014. godine poplava pričinila štetu od 3,7 miliona, a grad 11 miliona. Šteta od grada u ovoj godini procijenjena je na 4,1 milion KM”, naveo je Misimović.

On je napomenuo da je riječ o šteti koju su prijavili poljoprivrednici, ali da ima veliki broj onih koji je nisu ni prijavili. Misimović je podsjetio da su izvještaji o štetu od grada u ovoj godini upućeni u resorno ministarstvo odakle je stigao odgovor da nisu propisane mjere za nadoknadu štete od grada, pa poljoprivrednci ne očekuju obeštećenja.

(radio gradiska)

Komentariši