Veliki porast koronavirus phishinga na Gmail korisnike

Google “trenira” svoj model strojnog učenja za Gmail kako bi se borio protiv sve učestalijih prevara, u kojima se korisnicima nudi lijek, tretman ili cjepovio protiv koronavirusa. No, ponude idu i u širem smjeru, sve s istim zlonamjernim ciljevima.

Konkretno, samo kroz prvi tjedan travnja, Google je blokirao 18 milijuna phishing e-mail poruka. Ukupno, Google na Gmailu dnevno blokira oko stotinu milijuna phishing pokušaja. Nije ni to sve, na dnevnoj razini sav spam vezan za COVID-19 vrti se oko brojke od 240 milijuna, što je uistinu nevjerojatno.

Ništa čudno, oni koji stoje iza prevara nemaju toliku razinu savjesti ili morala da bi koronavirus izostavili iz svojih “dnevnih aktivnosti”. Dapače, koriste krizu kako bi profitirali. I phishing je idealan način za tako nešto…

Srećom, tu je Google, koji mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa.

Također, Google je otkrio da phishing alati uspješno prikupljaju i IP adrese svoji žrtava u 82 posto slučajeva, a keyloggeri u 74 posto slučajeva. Uz to, alati kojima se koriste mogu prikupiti brojeve mobilnih uređaja, njihove serijske brojeve i model. Potom se na taj način može potvrditi račun u koji žele provaliti.

Iako Google nudi kvalitetnu zaštitu, svejedno upozorava korisnike da mijenjaju lozinke češće, da ne koriste identične na više mjesta i da imaju dvostruku provjeru pri spajanju na korisnički račun. Kad jedna od najvećih kompanija da takve savjete, onda je jasno koliko opasno može biti ponašati se nonšalantno i ne misliti dovoljno na zaštitu.

Zaključak cijele priče jest da ni u vrijeme krize koronavirusa ne treba spuštati gard ili misliti da oni koji su vas oduvijek željeli prevariti, to odjednom više ne žele.

ICTB