VETERINARI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI LEPTOSPIROZE I PLAVOG JEZIKA

Veterinarske organizacije sa područja gradiške opštine upozoravaju na opasnost od širenja zaraznih bolesti leptospiroze i bolesti plavog jezika.

Veterinarski inspektor opštine Gradiška, Bojan Mirjanić, potvrdio je da je bolest plavog jezika serološki otkrivena kod dva goveda na farmi u Novoj Topoli i naglasio da je uspostavljanjem karantina za životinje spriječena mogućnost širenja ove bolesti, koja spada u grupu visoko zaraznih bolesti.

Mirjanić je istakao da bolest plavog jezika  nije zoonoza  i ne prenosi se na ljude, ni u kontaktu sa životinje na životinju.On je rekao  da su sprovedene sve neophodne mjere u cilju suzbijanja širenja ove bolesti.

Govoreći o leptospirozi,  zaraznom  oboljenju  različitih vrsta  domaćih i divljih životinja  , Mirjanić je rekao da je ova bolest utvrđena u šest slučajeva u Novoj Topoli i naglasio da su rezervoari zaraze miševi i pacovi, zbog čega je potrebno sprovesti pojačane mjere  deratizacije .

Na području  gradiške opštine ove godine registrovani su i slučajevi zaraznih biolesti kao što su Kju groznica  i američka trulež pčelinjeg društva. Kju groznica registrovana je  u četiri slučaja u Novoj Topoli, dok je američka trulež pčelinjeg društva  ustanovljena u septembru u Karajzovcima i Kozari.

(radio gradiska)

Komentariši