Wikipedija je sada zabranjena u Kini na svim jezicima

Kina je proširila svoju zabranu na Wikipediju da blokira online enciklopediju uređenu u zajednici na svim dostupnim jezicima, prenosi BBC.

Ranije nametnuta zabrana zabranila je korisnicima Interneta da gledaju kinesku verziju, kao i stranice za osjetljive pojmove za pretraživanje kao što su Dalaj Lama i pokolj na Tiananmenu.

Prema Open Observatory of Network Interference (OONI), istraživačkoj skupini za internetsku cenzuru, blok je na snazi ​​od konca travnja.

Zaklada Wikimedija izjavila je da nije primila nikakvu obavijest o cenzuri.

Wikipedija se pridružuje rastućoj listi web-mjesta koja se ne mogu pristupiti u Kini, koja je posljednjih godina pooštrila pristup informacijama na internetu.Google, Facebook i LinkedIn su među već zabranjenim mjestima, prisiljavajući korisnike Interneta da koriste virtualne privatne mreže ili VPN kako bi zaobišli ono što je postalo poznato kao “Veliki vatrozid” Kine.

Reporteri bez granica, indeks svjetske slobode medija 2019. svrstava Kinu na 177 na popisu od 180 analiziranih zemalja. Prema zasebnoj studiji koju je provela grupa za praćenje, Kina ne samo da izdaje cenzure na lokalnoj razini, nego također pokušava prodrijeti u strane medije u pokušaju da spriječi kritike i širi propagandu.

Wikipedija je također blokirana u Turskoj.Komentariši