Windhorst,140 godina od osnivanja

24.10.1879. godine navršilo se 140 godina od osnivanja Topole pod prvim nazivom Windthorst.

15. oktobra 1879. godine iz sjeverne Njemačke došlo je 20 obitelji, i oni su od Arifa Šibića kupili zemlju u vrijednosti 5528 forinti. Kupovali su zemljišne parcele koje su u prosjeku imale površinu 10 kz joha, bile su različitog kvaliteta, o čemu nam svjedoče različite cijene parcela (od 230 do 400 forinti). Sve kupljene parcele bile su smješteni u opštini Berbir, u mjestima Brezik i Rovine. U novembru iste godine stigla je još jedna obitelj. Početkom 1880. godine su stigle još četiri obiteljii. Dvije koje su došle u januaru su također kupile zemlju od Arifa Šibića.

Tako je nastala prva privatna kolonija njemačkih doseljenika rimokatoličke vjeroispovijesti koja je prema odluci tadašnjih opštinskih vlasti od 24. oktobar 1879. godine dobila naziv Windthorst. Kolonija se sastojala iz tri dijela: prvo je nastao Donji Windthorst (uglavnom doseljenici iz Essena), a potom Srednji i Gomji Windthorst, gdje su se smjestile obitelji iz različitih njemačkih provincija, Ugarske i Holandije.

1918. naselje mjenja ime u Nova Topola da bi početkom Drugog svjetskog rata vratilo izvorno ime Windhorst i poslije napuštanja većine stanovništva njemačke nacionalnosti 1944. godine i uspostavom FNRJ vraćen naziv Nova Topola.

U sledećem periodu prepoznata od strane BiH vlasti postaje snažno razvojno područje za razvoj privrede iz čijih temelja je došlo do razvoja i Gradiške i čitave Bosanske Krajine. Međutim zbog slabog razvoja infrastrukture samog mjesta došlo je do raseljavanja mještana u Gradišku i Banja Luku. Kadrovi koji su rukovodili Topolskom privredom nisu bili privrženi Topoli pa su stanove za zaposlene gradili izvan Topole i tako Topola postojala mjesto u koje se dolazilo na posao i odlazilo poslije radnog vremena.

Današnja Topola je još uvijek u situaciji da ima šansu za razvoj i ta je šansa vidljiva i da bi se to i desilo mora insistirati na rješavanju uslova za interesom onih koji ovdje će sutra raditi da tu sa porodicama i žive.

Komentariši