Za omasovljavanje sjetve u Gradišci 400 sjemenskih paketa

U Gradišci će biti podijeljeno 400 sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu povrća socijalno-ugroženim i boračkim kategorijama i višečlanim porodicama.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Gradskoj upravi Gradiška Branko Stojnić rekao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u skladu sa novonastalom stuacijom uzrokovanom pojavom virusa korona zajedno sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška i poljoprivrednim klasterom Gradiška, Laktaši i Srbac sprovodi mjeru podrške i omasovljavanja sjetve podjelom sjetvenih paketa socijalnim kategorijama.

„Cilj ove mjere je uspostavljanje prehrambene bezbjednosti širom Republike Srpske podjelom sjetvenih paketa za povrće. Ciljna grupa su osjetljiva ruralna domaćinstva, višečlana domaćinstva i primaoci socijalne pomoći, te boračke kategorije“, naveo je Stojnić.

On je naglasio da je grad Gradiška na osnovu rasporeda resornog ministarstva dobio 400 paketa za omasovljavanje sjetve 2020. godine.

„Paketi sadrže sjeme krompira, luka, sitnog povrća, đubrivo i leđnu prskalicu od 5 litara. Sa ovim sjemenima se može zasnovati proizvodnja na 500 kvadrata što je sasvim dovoljno za višečlanu porodicu“, pojasnio je Stojnić i dodao da  aktvnosti oko formiranja spiskova za podjelu ovih paketa vodi Centar za socijalni rad, Udruženje porodica sa četvoro i više djece i Boračka organizacija Gradiška.

Stojnić je naveo da se za ostale poljoprivredne proizvođače razmatra mogućnost dodatnih podsticaja te naglasio da će poljoprivredni proizvođači iz Gradiške imati podršku iz gradskog budžeta na osnovu Programa podsticaja poljoprivredi za 2020. godinu.