Za posao u Tesli ne treba diploma

Elon Musk je prije nekoliko dana na svom Twitter nalogu napisao da za posao u Tesli nije neophodna fakultetska diploma, tako da oni koji konkurišu ne moraju mnogo da brinu o nepoloženim ispitima.

Izvršni direktor kompanije Tesla je posao onima bez diplome prvi put ponudio još 2014. godine, kada je u intervjuu za Auto Bild objasnio da potencijalni kandidati mogu da konkurišu i bez završene srednje škole.

Potom je dodao da je sigurno da su oni sa dobrim obrazovanjem sposobni za velike stvari, ali da su Bill Gates ili Larry Ellison i Steve Jobs uspjeli i bez toga.

Tako se od zaposlenih prije traže dokazi o tome da su veoma sposobni za posao za koji apliciraju, te naznake da će i u budućnosti biti u stanju da daju svoj maksimum.

Prilikom razgovora za posao se od zaposlenih ipak nešto traži, a najprije objašnjenje kako su riješili najveće probleme sa kojima su se susreli tokom života i karijere.

Da bi komisija bila sigurna da kandidati ne govore o problemima koje su drugi riješili postavljaju im se pitanja na koja znaju odgovore samo oni koji su se sa nekom poteškoćom zaista uhvatili u koštac.

U kompaniji Tesla već rade i oni koji nikada nisu diplomirali, ali uprkos tome posjeduju kvalitete koji se od zaposlenih traže.

Bankar.me/PC Press