Zaposlili mlade i dali im plate duplo veće od prosjeka

Kompanija 5 Letters u Sjevernoj Makedoniji proizvodi kanabis za medicinske svrhe i sve više prodire na svjetska tržišta.

Za litar ulja od konoplje oni zarade gotovo 95.000 evra.

Kompanija je zaposlila više mladih, obrazovanih ljudi i ponudila im plate, koj su dvostruko više od proseka u Severnoj Makedoniji.

U decembru 2018. godine iznosio je 420 eura neto, izvještava Siol.net.

Za izvoz na svjetsko tržište

Samo nekoliko kilometara od Kruševa može se vidjeti posađeno okruženo bodljikavom žicom i ograđenim dijelom poduzeća.

Trenutno se sakuplja oko 2300 sadnica, koje će se ubirati za nekoliko dana. Do sada je testirano 32 vrste, a najisplativiji je Big Bud, poznat po velikim cvetovima i velikom procentu THC aktivnog sastojka.

Pod budnim okom stručnjaka

Kanabis raste pod budnim okom zaštitnika, koji proverava da li se pravila poštuju.

Oni proizvode ulje konoplje sa koncentracijom THC od preko 80 procenata. Dozvoljeno im je izvoz na svjetsko tržište jer su nedavno dobili odgovarajući certifikat.

Samo jedna kap koncentrata je dovoljna da se tretira više ljudi, tako da ga farmaceutske kompanije moraju klasificirati, slično kokosovom ulju.

Većina vlasništva kompanije, 93 posto, nalazi se u rukama američkog investitora, dok je sedam posto u vlasništvu Zorana Janevskog, prijatelja premijera Zorana Zaeva i člana njegove stranke. To je velika prednost u sjevernoj Makedoniji, izvještava Siol.net.

Cvijeće konoplje

Područje gdje se uzgaja kanabis je 2860 kvadratnih metara, a do sada je sakupljeno oko 68.000 sadnica. Investicija je vrijedna skoro 12 miliona eura i očekuje se da će biti isplaćena za dvije do tri godine.

Uzgoj kanabisa sada prerađuje 20 sjevernokorejskih kompanija koje su dobile dozvole. U toj zemlji namjeravaju usvojiti zakon koji će omogućiti izvoz cvijeća indijske konoplje.

Severna Makedonija nije jedina zemlja zainteresovana za “zeleno zlato”. Kompanije iz Srbije, Crne Gore i Bugarske posećuju kompaniju za informacije. Grčka je već počela da izdaje dozvole za proizvodnju, Rumunija je korak ispred, dok Slovenija i Hrvatska još uvijek nisu među njima.

Komentariši