Zapuštene vrtove pretvorila u RAJSKE BAŠTE

Čila Zorad je Mađarica, koja se prije 19 godina sa suprugom doselila iz Vojvodine u Gornji Vakuf-Uskoplje u potrazi za sezonskim poslom.

Nakon jedne sezone, ova sredina veoma im se svidjela pa su odlučili ostati. Već pet godina bavi se izradom cvjetnih aranžmana i ikebana, uzgaja cvijeće za prodaju te oblikuje žive ograde i grmlje.

S obzirom na to da su javne površine u Gornjem Vakufu-Uskoplju bile zapuštene, a žive ograde “podivljale”, Čili je to prije pet godina veoma zasmetalo, pa je otišla u JKP “Radovina” i tražila dozvolu da ona uredi to područje.

– Pitala sam direktora javnog preduzeća mogu li ja zasaditi cvijeće i oblikovati grmlje i drveće, tražila sam od njega samo da mi obezbijedi sadnice cvijeća, ostalo ću sve sama. Nevoljno je pristao na to, ali kada je vidio kako sam uradila, dao mi je i simboličnu naknadu. Meni je važnije da se ta naknada povećavala, a sada smo potpisali i ugovor o održavanju parkova – kaže Čila.

Dobila državljanstvo

Čila radi na održavanju javnih površina od aprila do septembra, s tim što uređuje i privatna dvorišta po pozivu, zatim priprema cvjetne aranžmane za praznik Svi sveti, pa za Božić, a onda radi pripreme ikebana i cvijeća za Dan žena i vijence za Uskrs.

Tako da ona radi s cvijećem tokom cijele godine i uživa u tom poslu. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provodi na njivi, koju joj je crkva dala na korištenje, gdje sada uzgaja krompir, paradajz i ostalo povrće za vlastite potrebe. Po narudžbi radi bukete i aranžmane i mimo praznika.

– Jako mi se sviđa ova sredina, nedavno smo dobili i državljanstvo, želimo ovdje ostati i kupiti kuću. U posao s održavanjem parkova krenula sam iz želje da bude ljepše, nisam očekivala nikakav novac, mada je fino što imam i naknadu za rad. Rado bih održavala još parkova i u drugim opštinama, posebna draž su mi žive ograde, koje uživam oblikovati. Radim i privatno kada me pozovu, nekoliko zapuštenih vrtova pretvorila sam u male rajske bašte – dodaje Čila.

Želi proširiti posao

Čila nam kaže da je u pripremi i njena Fejsbuk stranica, a svi zainteresovani koji žele njene usluge i aranžmane, mogu je kontaktirati putem Fejsbuk profila. Dodaje da bi vrlo rado proširila posao i uzgajala više cvijeća, ali je brine što nema adekvatan prostor, ni vlastitu kuću. Kada jednom kupi kuću, planira napraviti veliki vrt i prostor za uzgoj cvijeća za prodaju.

Avaz

Komentariši