Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

Koji bi u konačnici mogao utjecati na sami izgled poslovnih prostora jer i kad se zaraza prestane širiti ovom brzinom, bez dostupnog cjepiva će opasnost svakako postojati.

Naime, kao što se može primijetiti već u ovim trenucima, države popuštaju s mjerama koje su poduzele pri sprečavanju širenja koronavirusa, no još neko vrijeme morat ćemo se svi skupa pridržavati držanja udaljenosti, higijenskih navika, izbjegavanja gužvi u zatvorenom prostoru…

Samim time, teško da će po povratku na radna mjesta situacija biti jednaka onoj prije pandemije koronavirusa. Podosta toga će se morati promijeniti sve dok svijet ne bude siguran. Dakle, čini se da će ponajprije “otvoreni uredi” doživjeti udarac. Zaposlenici teško da će žaliti zbog toga jer tako uređeni prostori nisu stigli da bi se postigla bolja komunikacija ili potaknulo druženje između zaposlenika, već da se uštedi na metru kvadratnog prostora.

U konačnici mjere štednje pokleknut će pred mjerama sprečavanja širenja koronavirusa i zaposlenici, kao i svi kritičari “otvorenih ureda” doći će na svoje.

Konkretnije, organizacije su se prilagodile poprilično brzo radu na daljinu pa bi mogli posao uvelike obavljati na taj način, što također pomaže u štednji, ali i omogućava lakše provođenje mjere distanciranja. Samo, ni distanciranje ne može samo po sebi biti izvedeno adekvatno.

Sastanci će se reducirati, organizirat će se timovi, kontakt će biti sveden na minimum, rad na daljinu postat će sve češća pojava, kao i komunikacija “na daljinu”. Dakle, čeka nas jedan vrlo zanimljiv period i treba vidjeti tko je sve spreman na njega, a tko će trebati još ponešto vremena…