Znanstvenici otkrili tko su pravi izvori zaraze od kojih su potekli novi sojevi koronavirusa

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Najnovije istraživanje pokazalo je da su štakori koji se prodaju na pijacama i restoranima u jugoistočnoj Aziji nosioci brojnih koronavirusa.

Broj zaraženih uzoraka povećao se nakon što su ovi glodavci dospjeli u tanjure, dok su usput pokupili i neki virus.

Novootkriveni sojevi razlikuju se od onih kod Covid-19 i nisu opasni po ljude, a znanstvenici već duže vrijeme upozoravaju da bi glodavci mogli biti glavni izvor zaraze, prenosi BBC.

Studija američkih i vijetnamskih znanstvenika pokazala je kako miješanje različitih koronavirusa ukazuje na to da za konzumente postoji veliki rizik od zaraze.

Mnogi smatraju da je glavni uzrok pandemije trgovina divljim životinjama i da se bolest prvenstveno javila kod šišmiša pa se preko njih prenijela na ljude putem drugih životinja.

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima, odakle ih voze do pijaca i restorana gdje ih ubijaju zbog svježeg mesa.

Ovi glodavci se negdje i uzgajaju na farmama zajedno s ostalim životinjama.

Spomenuta studija provedena je u suradnji s vijetnamskim stručnjacima za zdravlje životinja koji razmatraju mogućnost zabrane trgovine i konzumiranja divljih životinja.
geek